Volvos vd: ”XC40 kommer inom fyra år”

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, bekräftar planerna på en kommande XC40 och säger att "den kommer inom fyra år". Att ta fram en Volvo XC40 var högsta prioritet när den nya modellstrategin lades fast. Om fyra år kommer XC90 vara den äldsta bilen i utbudet, alla andra modeller är utbytta. Men coupé- och cabrioletmodeller får vi vänta på.

Volvos vd: ”XC40 kommer inom fyra år”
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars bekräftar att det kommer en XC40, ”inom fyra år”. Illustration: Autocar.

I samband med att nya Volvo XC90 provkörts i Spanien av europeiska motorjournalister fick brittiska Autocar en intervju med Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. I intervjun bekräftar Håkan Samuelsson att det kommer en XC40, "inom fyra år".

Håkan Samuelsson berättar att Volvo får två plattformar och tre modellserier: 40, 60 och 90. Först ut är givetvis XC90 men ritningarna är klara och verktygen beställda till kommande V90 (ersätter V70) och S90 (ersätter S80) samt V90 Cross Country (ersätter XC70).

Parallellt med 90-modellerna tar man också fram helt nya ersättare till den viktiga storsäljaren XC60, V60 (som tillåts växa lite då V90 blir större) och S60 samt V60 Cross Country. Lanseringen av nya XC60 sker förmodligen sent under 2017, innan dess ska Volvo hinna presentera både S90 och V90. Produktionen av nya XC60 fortsätter i belgiska Gent och sannolikt görs en förlängd version som byggs i kinesiska Chengdu. Den förlängda versionen kan även bli aktuell för export till USA, precis som man nyligen började exportera S60L till USA.

Den mindre plattformen utvecklas ihop med kinesiska Geely och blir även den mångsidig för att kunna sträckas ut och anpassas till olika marknaders behov. I 40-serien ingår S40 och V40 samt XC40, lillebror till XC60. Håkan Samuelsson berättar för Autocar att det finns inga planer på att ersätta nedlagda C30.

"Om fyra år är XC90 den äldsta bilen i vårt modellutbud," berättar Håkan Samuelsson för Autocar, "men det är prioriterat att förnya våra viktiga storsäljare, snarare än att lägga till nya modeller. Huvudarbetet just nu är att bli större och mera lönsamma med det vi gör. Bara då kan vi börja titta på coupé- och cabrioletmodeller."

 

Missa inte filmen:

Volvo XC90 provkörd: "Ett stort steg åt rätt håll"

 

Volvo XC60 Automedia

Först ska V90 och S90 lanseras, men sedan kommer turen till nya generationen XC60. Räkna med att det då har blivit sent 2017. Illustration: Automedia. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Volvo gör helt rätt när de tar fram en XC40. Tummen upp!
840
41