11 nya suvar och crossovers som är värda att vänta på

Det råder suvfeber hos biltillverkarna. Alla vill erbjuda åtminstone en crossover – och flera nya modeller är på väg. Här är elva nyheter som är värda att vänta på.

Illustration: Schulte Design

Äntligen premiär för Seatsuven

Seat är en av få biltillverkare som fortfarande inte har någon suv i modellprogrammet. Den är dock på gång, men exakt varför den dröjt så här länge är oklart. Seat har tidigare visat låga försäljningssiffror jämfört med resten av Volkswagenkoncernen och en suv skulle förmodligen förbättra siffrorna rejält.

Redan 2011 visades konceptbilen Seat IBX upp, och förmodligen är det ungefär så som den kommande suv-modellen kommer se ut. Seat har nu bekräftat planerna på en suv och storleksmässigt handlar det om en konkurrent till Nissan Qashqai och Kia Sportage.

Tekniken kommer från MQB-plattformen. Motorerna delas med Leon, vilket innebär bensinmotorer på 110–180 hästkrafter och dieslar på mellan 105 och 184 hästkrafter.

När? Tidigt 2016.

Mystisk suv från Suzuki

Suzuki har redan nu den upphöjda modellen S-Cross i programmet men snart kommer något nytt. På bilsalongen i Genève ska konceptbilen iM-4 visas upp.

Detta blir en robust och tålig minisuv som förmodligen kommer ta vid efter den föråldrade modellen Jimny. Mer än så är ännu inte känt – vi får helt enkelt invänta premiären i Genève.

När? Mars 2015.

Bilden ovan visar dagens modell.

Mercedes ML i ny kostym

Som vi berättade i november väljer Mercedes att ändra om i modellnamnen. En av nyheterna är att nuvarande ML ska byta namn till GLE. Dock rör det sig inte om någon helt ny modell, utan om ett ansiktslyft med förändrad design och kanske några motoruppdateringar.

Det dröjer inte länge innan Mercedes GLE visas upp officiellt, så är du på gång att beställa en ny M-klass kan det eventuellt vara läge att vänta.

När? April 2015.

Illustration: Schulte Design

BMW X1 gör helt om

BMW X1 har det viskats om länge i bilbranschen men nu verkar den äntligen vara på gång. Vi kunde visa spionbilder på den nya generationen redan för ett år sedan och maskeringen dolde en näst intill produktionsfärdig bil. 

Största nyheten med BMW X1 blir utan tvekan att den nu blir framhjulsdriven. Däremot finns fyrhjulsdrift fortfarande som tillval. Plattformen hämtas från Mini och används redan nu av 2-serie Active Tourer. Det innebär förmodligen också att X1 kommer med trecylindriga motorer.

När? Juni 2015.

Nyfiken på X6? Vänta in GLE Coupé

Mercedes har en massiv modelloffensiv på gång och där spelar suvarna en viktig roll. Förutom nya Mercedes GLE här ovan kommer också en coupéversion av samma bil som redan är officiell: GLE Coupé.

Detta är en direkt konkurrent till BMW X6, och inom kort ska också Audi lansera en utmanare med namnet Q6. Mercedes vill locka köpare som inte behöver största möjliga utrymmen, men som däremot värdesätter ett annorlunda designspråk och en lite sportigare image.

Mercedes GLE Coupé får ungefär samma motorutbud som kommande GLE och det kommer också en AMG-version med 557 hästkrafter.

När? Våren 2015.

Ny japansk småsuv, del ett...

Lilla suvklassen är den som växer snabbast och Mazda är en av flera biltillverkare som vill vara med och slåss i segmentet. Därför lanseras nu en mindre modell under CX-5 med namnet CX-3.

Detta blir en konkurrent till bland andra Opel Mokka, Nissan Juke och Fiat 500X. Tekniken kommer från Mazda 2 och även flera av designdetaljerna, men CX-3 blir större på alla ledder.

Mazda fortsätter med sugmotorer på bensinsidan. CX-3 kommer också med en dieselmotor på 104 hästkrafter. Fyrhjulsdrift blir tillval.

För dig som funderar på en Mazdasuv kan vi också berätta att CX-5 får ett ansiktslyft med en del nya tekniktillval.

När? Mars 2015.

...och ny japansk småsuv, del två

Honda var tidigt ute med CR-V och tänker inte sitta stilla och titta på medan konkurrenterna intar lilla suvklassen. Därför kommer nu en ny, mindre suvmodell. På vissa marknader heter den Vezel men den europeiska versionen kallas HR-V.

Honda HR-V får bland annat det Androidbaserade infotainmentsystemet Honda Connect med sjutumsskärm och flera aktiva säkerhetshjälpmedel som går under namnet Advanced Driver Assist System.

Köparna kan välja mellan en 1,6-liters dieselmotor på 120 hästar eller en 1,5-liters bensinmotor på 130 hästar. Bensinmotorn kan kombineras med steglös automatlåda. HR-V får också Honda Magic Seats där baksätet kan fällas upp som biostolar för att frakta stående föremål.

När? Hösten 2015.

Spionbild: Automedia

GLK byter namn och designspråk

Ännu fler Mercedesnyheter! Det börjar bli dags för en ersättare till GLK och i linje med den nya modellnamnspolicyn passar också Mercedes på att byta namn på storsäljaren till GLC.

Förutom det nya modellnamnet bjuder GLC på ett helt nytt designspråk. Sedan lanseringen av S-klass och C-klass har Mercedes gått över till mjukare och mer flödande linjer. Det kommer märkas också på GLC.

Taklinjen blir dock inte sportigt låg, utan ganska hög, för att ge bra innerutrymmen. Den som vill ha en sportigare GLC – kanske som alternativ till Porsche Macan? – får istället vänta på GLC Coupé, som dröjer lite längre.

När? Juni 2015.

Nykomling i mellansuvklassen

Renault har en lucka i modellprogrammet sedan suven Koleos försvann – och nu ska den täckas till med nya Kadjar. Den nya modellen bygger på teknik från koncernsystkonet Nissan Qashqai men har ett lite annorlunda designspråk.

"Jag tror inte det är någon hemlighet att vi är sena i det här segmentet. Det är ett stort hål i vårt modellprogram som vi till slut har fyllt och det är väldigt viktigt för oss att äntligen har en crossover i C-segmentet", sa Laurens van den Acker, designchef på Renault, under pressvisningen.

När? Juni

Nykomling med fantasifullt namn

SsangYong har haft en lite trevande tillvaro i Sverige men inför 2014 gjordes en satsning med flera nya modeller. Här kommer ytterligare en: crossovern med det annorlunda namnet Tivoli.

SsangYong Tivoli hamnar i samma storleklass som Nissan Juke och Mazda CX-3 och under huven finns bensin- och dieselmotorer på 1,6 liter. Framhjulsdrift blir standard, fyrhjulsdrift tillval.

När? Våren 2015.

Illustration: Schulte Design

Helt ny Tiguan i höst

Det börjar bli dags för en ersättare till Volkswagen Tiguan och senaste uppgifterna tyder på att den kommer visas upp officiellt på bilsalongen i Frankfurt, som drar igång i höst.

Trots att den växer på alla ledder blir Volkswagen Tiguan lättare än dagens modell, tack vare plattformen MQB, som den delar med nästan alla andra nya modeller från Volkswagenkoncernen.

Det innebär också att Tiguan kommer med många olika motoralternativ, exempelvis som laddhybrid. 

Designen ska kännas ny men samtidigt inte skrämma iväg de nuvarande Tiguanägarna – den lite höga taklinjen tyder på att det är flexibilitet och utrymmen som prioriteras, inte uppseendeväckande design.

När? September 2015.

Fler suvmodeller som är på väg

Premiär: Fiat 500X utmanar Mini Countryman
Jeep Renegade ska utmana Nissan Juke

Mer om suvexplosionen

Audi ska köra om BMW med fler suvar
Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter

Om jag skulle köpa en ny bil idag skulle det absolut bli en suv.
537
447
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.