Euro NCAP: Audi TT missar sista stjärnan

Det blir inget femstjärnigt betyg för Audi TT – den får nöja sig med fyra stjärnor i senaste krocktestet från Euro NCAP. Anledningen är att den inte har autobromssystem ens som tillval.

Audi TT fick mycket beröm när vi testade den mot Porsche Cayman. "Vinsten är självklar – den accelererar och bromsar som en Porsche, men rymmer mer och kostar betydligt mindre", blev betyget. Och vi var lika imponerade av Audi TTS.

Men i krocktestet hos Euro NCAP gick det inte lika bra. Audi TT missar sista stjärnan och får nöja sig med ett fyrstjärnigt betyg. Testinstitutet klagar bland annat på att bilen saknar autobroms, även som tillval. Audi TT bygger på Volkswagenkoncernens MQB-teknik, precis som exempelvis Audi A3 och Volkswagen Golf. Båda två har autobroms antingen som standard eller som tillval.

I år har Euro NCAP gjort om en del av krocktesterna och lagt till en frontalkollision med en barriär som är lika bred som bilen, och där en kvinnlig krockdocka används. Audi TT lyckas bra i samtliga tester utom just "aktiva säkerhetssystem", på grund av autobromsen.

Även minibussarna Opel Vivaro och Renault Trafic har testats – de fick båda nöja sig med tre stjärnor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt att alla nya bilar har autobroms som standard.
208
107