Fem prylar som inte finns i din nästa bil – kommer du sakna dem?

Du har förmodligen redan koll på att den manuella handbromsen, den manuella växellådan och startnyckeln som vrids om lever farligt – här är ytterligare några prylar som snart lär försvinna ur nya bilar. Kommer du sakna dem?

När såg du senast en ny bil med kassettbandspelare eller inbyggd telefon med separat lur? Teknikutvecklingen går oftast snabbare än utvecklingen av nya bilar och därför finns det gott om tekniker som sedan länge förpassats till skroten.

New York Times har, tillsammans med bilsajten Edmunds, tagit fram en lista med några prylar som är på väg att försvinna ur nya bilar. auto motor & sport-redaktionen har också kompletterat listan med ytterligare några punkter.

Återvändsgränd för navigatorerna

Separata navigatorer blev snabbt populära för några år sedan, men i takt med att mobilskärmarna blir större använder allt fler mobiltelefonen som navigator istället.

En annan nyhet som kommer minska behovet av separata gps-navigatorer är Apple CarPlay och Android Auto, som visar telefonens karta i ett mer bilvänligt format på infotainmentsystemets skärm.

Även biltillverkarnas egna, inbyggda navigatorer är ibland gammalmodiga och svåra att uppdatera med nytt kartmaterial.

Biltillverkarnas egna appbutiker

Det är App Store, Google Play och Windows Store du använder för att ladda ned appar till mobilen – men en del biltillverkare satsar dessutom stora belopp på att utveckla egna butiker med appar som enbart fungerar i bilen.

Eftersom appen redan finns nedladdad i mobilen finns inget behov av ytterligare en app i bilens infotainmentsystem, enligt Edmunds.

Kort sagt är tiden snart ute för "smarta" infotainmentsystem – de är inte särskilt smarta i verkligheten. Istället blir infotainmentsystemens roll att helt enkelt spegla innehållet i din mobil.

Slutspelat för cd-skivan...

Försäljningen av cd-skivor fortsätter sjunka medan streamingtjänsterna ökar. Det innebär också att allt färre bilar utrustas med cd-spelare. Det är fortfarande billigt för biltillverkarna att bygga in en cd-spelare, så den lär finnas kvar under en överskådlig framtid, men det är ingen tvekan om att den kommer försvinna tids nog.

..och kanske också för fm-radion

Att cd-spelaren är på väg bort kommer kanske inte som någon överraskning, men att även fm-radion eventuellt kan pensioneras är desto mer kontroversiellt. Regeringen har planer på att stänga av fm-bandet 2022 trots att miljontals svenskar behöver köpa en digitalradio.

Det innebär också att bilradion måste uppdateras – idag är det ovanligt med bilar som har stöd för digitalradio. Idag varierar priset för att lägga till dab-radio mellan biltillverkarna, från en tusenlapp upp till ungefär 6.000 kronor.

Kass röststyrning

Att bokstavera sig fram till rätt adress i navigationssystemet är krångligt och inte särskilt trafiksäkert. Bilarnas egna system för röststyrning är sällan vettiga utan har svårt att förstå vad föraren säger. Dessutom måste man ofta navigera fram till rätt funktion med rösten – det går inte bara att säga "åk hem".

Men det är just det som mobiltillverkarnas röststyrning gör mycket bättre. De fungerar mycket bättre även om ingen av dem ännu förstår svenska. På lång sikt kommer bilarnas inbyggda röststyrning försvinna och det mesta sköts istället via mobilens röststyrning.

Jag tycker det är viktigt att min nästa bil har mycket ny teknik.
517
344
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.