Koenigsegg Agera RS – prestanda på ny toppnivå

Ta en Koenigsegg Agera R, banta bort 40 kilo, förbättra aerodynamiken och höj effekten i V8-motorn till 1.160 hk och 1.280 Nm. Då får du en Koenigsegg Agera RS, redo för full attack under sommarens banträffar. "Så nära en racebil du kan komma, med registreringsplåtar."

Koenigsegg Agera RS – prestanda på ny toppnivå
Priset för Koenigsegg Agera RS är 1.117.000 euro, plus lokal skatt. Så nära race du kan komma, med regplåt.

Det är lite otacksamt att vara en modellnyhet på Genèvesalongen och heta Koenigsegg Agera RS. För precis samtidigt som du kliver ut på scenen exploderar "bomben" Koenigsegg Regera på mässgolvet och stjäl all mediauppmärksamhet. Då spelar det liksom ingen roll att man har 1.160 hk…

Men låt oss titta närmare på Koenigseggs "lilla nyhet", den förtjänar faktiskt vårt fulla intresse. Basen i Koenigsegg Agera RS är förstås en Agera R där man lånat en del av lärdomarna från megabilen One:1. Aerodynamiskt har Agera RS flera likheter och den aktiva bakvingen kan lägga på 450 kilo av downforce vid en hastighet av 250 km/h. Fronten är långt neddragen och det kanske inte är så praktiskt alltid men passar bra vid banträffar. Dessutom finns det ett hydrauliskt lyftsystem som gör att bilen tillfälligt kan höjas i låg hastighet, vid till exempel vägbulor.

Koenigsegg Agera RS har fått 40 kilo bortbantade jämfört med en Agera R. Den turbomatade V8-motorn på 5,0 liter ger med 1,3 bars laddtryck 1.160 hk vid 7.800 rpm (rödmarkeringen börjar vid 8.250 rpm). Vridmomentet är flackt och mellan 2.700 till 6.170 rpm finns det minst 1.000 Nm tillgängligt, som mest ger motorn vid 4.100 rpm då vridmomenttoppen anges till 1.280 Nm. På vissa marknader får Koenigsegg Agera RS mappning för E85-bränslet och då går det att öka turbotrycket något och få ut ännu mer effekt.

Enligt Koenigsegg är Agera RS är den ultimata bilen för bana, så länge vi pratar sådana som fortfarande är möjliga att registrera för gatbruk. Produktionen är begränsad till 25 bilar och Koenigsegg har redan tecknat kontrakt på tio Agera RS.

Något pris på Koenigsegg Agera RS  fanns inte i pressreleasen men vi skickade uppgiften vidare till vår chefredaktör Alrik Söderlind. Han håller just nu på att vrida upp armen på Christian von Koenigsegg för att ta reda på hur den nya transmissionen i Regera fungerar. Och samtidigt fick han reda på att priset för Agera RS är 1.117.000 euro, plus lokal skatt.

 

Missa inte den här läsningen:

Koenigsegg Regera chockar – hybrid med över 1.500 hk och 2.000 Nm

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Koenigsegg Regera är imponerande, men jag skulle välja Koenigsegg Agera RS varje dag i veckan!
115
180