Lyxbilar säljer som aldrig förr – Bentley och Maserati bland vinnarna

Försäljningen av riktigt dyra bilar kommer öka ordentligt framöver, och det är Bentley och Maserati som blir de stora vinnarna. Samtidigt kan den ökade försäljningen vara ett hot mot märkenas exklusivitet.

Lyxbilar säljer som aldrig förr – Bentley och Maserati bland vinnarna
Ferrariförsäljningen går som på räls, men det finns farhågor om att rekordsiffrorna hotar märkets exklusivitet.

Det går bättre än någonsin för biltillverkare som Maserati, Bentley och Ferrari. Försäljningen av superbilar och lyxbilar kommer öka med 38 procent under de kommande fem åren, skriver Automotive News. Anledningen är att antalet nya modeller ökar, att den ekonomiska konjunkturen förbättras och att antalet köpare som har råd med de dyra bilarna blir allt fler.

Den stora försäljningsökningen gynnar bland andra Fiat/Chrysler (med Maserati och Ferrari), Volkswagen (med Bentley och Lamborghini) och BMW (med Rolls-Royce). Förra året stod Maserati och Ferrari för bara en procent av antalet sålda bilar inom Fiat/Chrysler-koncernen, men för 21 procent av den totala vinsten.

En annan fördel för biltillverkarna är de starka varumärkena, som gör att försäljningsmarginalen blir betydligt högre än för billigare bilar. Bentley, Maserati, Ferrari och andra lyxmärken är alltså viktiga vinstmaskiner för bilkoncernerna.

Bentleys kommande suv Bentayga blir en viktig pusselbit för att märket ska näst intill fördubbla försäljningen från 11.000 till 20.000 bilar de kommande fem åren.

Ferrari gjorde 2014 sitt näst bästa försäljningsår någonsin och Aston Martin har satt igång en stor investeringsplan med flera kommande modeller. En tredjedel av lyx- och superbilarna säljs i USA, där marknaden för den här typen av bilar kommer öka med 34 procent fram till 2018, enligt IHS Automotive.

Men de stora försäljningsökningarna skapar också farhågor om att biltillverkare som Ferrari och Aston Martin förlorar sin exklusivitet. När tidigare Ferrarichefen Luca di Montezemolo lämnade sitt jobb ryktades det om att det var eftersom han inte ville sälja fler än 7.000 bilar om året, för att behålla märkets exklusivitet. Nu ska Ferrari öka försäljningen till 10.000 bilar till 2020.

Både Maserati, Rolls-Royce och Bentley har dessutom planer på varsin suv-modell, som lär öka försäljningen globalt. Bentley ska öka från rekordsiffran 11.000 sålda bilar 2014 till 20.000 bilar 2020. Även Maserati visar rekordsiffror med 36.000 sålda bilar 2014 – en siffra som ska öka till 75.000 de kommande tre åren.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bättre att lyxmärkena fokuserar på bättre försäljningssiffror än på hög exklusivitet.
44
186