Följ med på hemligt vintertest av ny WRC-bil

Thomas är i Kall för att följa med under det första testet på vinterunderlag med Toyotas WRC-bil. En 320 hästars Toyota Yaris som låter som en åskvigg och sprutar eld ibland vid nerväxlingarna. En liten missil på fyra hjul.
Annons

Ännu ett bilmärke satsar på Rally-VM

Hej Thomas, jag hör en högvarvig motor – är inte F1-testerna över nu?
Jo, men det är inte F1-motorer du hör. F1-tidningen är klar och finns i butik nu, idag är det rally jag tittar på och det du hör är Toyotas hittills hemliga WRC-bil i rally som testas i norra Sverige.

Var är du, berätta?
Jag är i Kall i Jämtland, här brukar alla VM-team testa sina WRC-bilar före Rally Sweden och nu är Toyota här med sin kommande WRC-bil – en 320 hästars Toyota Yaris i fullt rallytrim som låter som en åskvigg och sprutar eld ibland vid nerväxlingarna. En liten missil på fyra hjul, helt enkelt. 

Hur känns den?
Detta är en förseriebil som vi inte får provköra, bara kika på från sidan av vägen. Men det ser ut och känns som att den gå väldigt fint på vägen stadigt och stabilt, och på ett sätt som redan tyder på ett välutvecklat chassi. 

Följ med på hemligt vintertest av ny WRC-bil

Vem är det som kör bilen?
Det är två testförare som kör här, Sebastian Lindholm, kusin till flerfaldige rally-världsmästararen Marcus Grönholm. Han har kört många WRC-tävlingar för Peugeot. Nu är han testförare för Toyota på heltid. Den andre är en 27-årig fransk kille som heter Eric Camilli. Han har bara kört rally i tre år, men Toyota hoppas att han blir en ny Loeb eller Oigier. 

Vad tror du, är den nya rallybilen tillräckligt snabb för att vinna VM?
Inte ännu. Även om kilometertiderna som jag har klockat pekar på att det redan nu går fort. 

När får vi se den nya rallybilen tävla i VM?
Först i slutet av nästa år, tyvärr. Eller Monte Carlo 2017, det är Toyotas plan just nu. Vad vi kan hoppas på är att testerna går så bra att de vill börja tävla tidigare – det vore trevligt med några Toyota bredvid alla Citroën, Ford, Hyundai och VW. 

Varför inte förrän 2017?
Ja, det är ju långt bort kan man tycka eftersom projektet redan nu pågått i 1,5 år och nu gör sina första tester på vinterunderlag. Men som ingenjör sa, antingen kastar man sig direkt in i WRC och ser de första två åren som utveckling, eller så utvecklar man klart och börjar sedan tävla. 

• Läs reportaget om Toyotas rallysatsning och nya WRC-bil i ett kommande nummer av auto motor & sport. 

Följ med på hemligt vintertest av ny WRC-bil
Följ med på hemligt vintertest av ny WRC-bil
Annons
Annons
Rulla till toppen