BMW skrotar kontrollvredet – snart får iDrive pekskärm

Att sköta infotainmentsystemet med ett särskilt kontrollvred är snart historia – åtminstone hos BMW. Istället är det pekskärm som gäller för iDrive, avslöjar designchefen Adrian van Hooydonk.

BMW skrotar kontrollvredet – snart får iDrive pekskärm
BMW har redan visat upp nästa generation iDrive där kontrollvredet kompletteras med en pekskärm. Men på längre sikt ska kontrollvredet försvinna helt.

BMW ska byta ut kontrollvredet i det nuvarande iDrive-systemet mot en pekskärm, avslöjar designchefen Adrian van Hooydonk för Autocar.

iDrive består av en bredbildsskärm på instrumentpanelen och sköts med ett vred på mittkonsolen. Men fler och fler biltillverkare går över till pekskärm, med teknik som inspireras av smarta mobiler och surfplattor.

BMW ska också använda röststyrning och head up-display för att föraren enklare ska kunna sköta bilens funktioner utan att behöva gå in i infotainmentsystemets undermenyer.

"Men att använda en iPad är förstås enklare när man sitter i soffan än på motorvägen. Det är en utmaning som vi jobbar på, och det kommer finnas en roll för iDrive-kontrollvredet under den närmaste framtiden, även när vi lanserar pekskärmen", säger Adrian van Hooydonk till Autocar.

Tesla var en föregångare med sin stora pekskärm i Model S. Nu följer Volvo efter med en något mindre skärm i XC90. Gemensamt för dessa är att de liknar en iPad och har en stående skärm, till skillnad från iDrive som har en liggande skärm.

"En pekskärm är en stor yta, och vi designers vill inte se stora, plana ytor. Men flexibla skärmar finns runt hörnet och vi jobbar på det. Vi drömmer om en sömlös integrering mellan skärm och form", säger Adrian van Hooydonk.

BMW har redan visat upp nästa generation iDrive, som går att sköta med både kontrollvredet och med en pekskärm. Men på längre sikt kommer alltså pekskärmen ersätta kontrollvredet helt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rätt av BMW att gå över till pekskärm.
124
194