Spion: Mercedes sluttestar nya E-klass på svensk väg

Mercedes lanserar snart en helt ny generation E-klass med intressant plattform och mycket ny teknik under skalet. Sedanmodellen testkörs just nu i norra Sverige – här finns spionbilder och film.

Spion: Mercedes sluttestar nya E-klass på svensk väg
Nästa Mercedes E-klass kommer, precis som dagens modell, i flera olika utföranden: sedan, kombi, coupé, cabriolet och som fyradörrars sedan (mer känd som CLS, i både sedan-/coupé- och Shooting Brake-utförande). Just nu testkörs sedanmodellen i norra Sverige. Foto: Automedia

Det är inte länge sedan vi kunde visa spionbilder på nästa generation E-klass, och nu är det dags igen: nykomlingen provkörs just nu av Mercedes testförare i Norrland. 

Maskeringen har minskat en aning sedan sist och vi kan tydligt se att Mercedes överger det lite kantiga designspråket till förmån för mjukare och rundare linjer, på samma sätt som med S-klass, C-klass och nya GLC. Även interiördesignen kommer kännas igen från S-klass och C-klass.

Tekniskt bjuder Mercedes E-klass på många nyheter under skalet: plattformen MRA (som står för Modular Rear Architecture) delas med C-klass och ska innebära lägre tjänstevikt, vilket förstås gynnar både köregenskaperna och förbrukningen.

Plattformen ger också, tillsammans med det längre axelavståndet, bättre innerutrymmen. Gissningsvis kommer Mercedes E-klass alltså behålla sin roll som taxifavorit.

Den nya plattformen har dessutom stöd för både laddhybridteknik och trecylindriga motorer. Det är tveksamt om Mercedes faktiskt ska ta steget och erbjuda trecylindriga motorer i E-klass – men det har tidigare ryktats om en rak, sexcylindrig motor istället för dagens V6-motorer.

Självklart kommer också en AMG-version med fyrhjulsdrift som tillval och en 4,0-liters V8-motor. Gällande laddhybrider finns C-klass i Plugin Hybrid-utförande redan nu – eventuellt kan samma drivlina flyttas över till nya E-klass.

Premiär för nya Mercedes E-klass blir sent 2015 eller tidigt 2016. Förmodligen visar Mercedes upp nyheten på Frankfurtsalongen i höst.


Uppdatering 9.35: Vi har fått nya spionbilder på Mercedes testkaravan från auto motor & sport-läsaren Ulf Kaijser. Totalt är det nio Mercedesmodeller (varav åtta maskerade) som svänger in på en mack söder om Sundsvall. Bilarna är nya E-klass sedan och suven GLC.
 

Jag ser fram emot premiären av nya Mercedes E-klass!
212
22