Mercedes uppdaterar ML – byter namn till GLE

Mercedes visar upp en ansiktslyft version av suven M-klass, som numera heter Mercedes GLE. Största nyheten är att den kommer som laddhybrid – en ny tjänstebilsfavorit?

Mercedes uppdaterar ML – byter namn till GLE
Mercedessuven heter numera GLE och får en hel del uppdateringar jämfört med ML. På insidan får Mercedes GLE ett uppdaterat infotainmentsystem med sjutumsskärm och pekkänsligt kontrollvred.

Mercedes ska ändra om i modellprogrammet och när suven M-klass nu får en uppdatering byter den samtidigt namn till GLE. Den ska visas upp på bilsalongen i New York och utmanar bland andra Range Rover Sport, Porsche Cayenne, BMW X5 och Volvo XC90.

Trots de stora designförändringarna är det alltså ingen helt ny bil. Jämfört med Mercedes GLE Coupé bjuder nya GLE på ett kantigare designspråk som ska ge bättre utrymmen.

Dieselmodellerna lär sälja bäst och där finns i nuläget två modeller att välja på: GLE 250d med 204 hästar och GLE 350d med 258 hästar. 

Största nyheten är annars laddhybriden GLE 500e, där en bensindriven V6-motor med dubbla turbo kompletteras med en elmotor för att totalt ge 442 hästkrafter och 650 Nm. Drivlinan hämtas från laddhybridversionen av S-klass och räckvidden på eldrift blir strax över tre mil, medan den uppgivna förbrukningen hamnar på drygt 3 l/100 km. Laddhybriden får en sjustegad automatlåda medan dieselmodellerna får en niostegad.

Räcker inte laddhybriden till finns också två bensinversioner – GLE 400 med 333 hästar och GLE 500 med 435 hästar – samt toppmodellen Mercedes-AMG GLE 63 med en 5,5-liters dubbelturbo-V8, som ska fixa 0–100 km/h på 4,2 sekunder.

Jag tycker Mercedes GLE verkar vara ett bättre val än Volvo XC90.
157
185