Volvos stolta historia sammanfattad i en film

"Allt startar med människor" sägs det i inledningen av filmen Story of Volvo Cars. Och de som häller upp en ny kopp kaffe och ser filmen i sin helhet förstår att det är precis så. Ska man bygga bra bilar måste man börja med människor, deras behov och deras liv.

För de flesta svenskar är Volvo så naturligt och närvarande att man förmodligen sällan tänker på hur allt började, varför företaget och dess produkter formats till det vi ser idag.

Men häll upp en ny kopp kaffe och spendera sju minuter vid skärmen. Det finns många milstolpar och minnesvärda innovationer i Volvos långa och stolta historia.

Visste du till exempel att Volvo grundades som ett dotterbolag till kullagertillverkaren SKF? Volvos grundare Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson hade båda gjort studiebesök i USA och England för att studera bilproduktion. Personbilsproduktionen inleddes 1927 men försäljningen gick trögt, endast 297 bilar byggdes första året. Däremot blev lastbilarna, som man började med året därpå, en omedelbar succé – vilket räddade företaget. Fast det nämns inte i filmen.

Hur var det då med trepunktsbältet, Volvos uppfinning som man enligt filmen "gett till mänskligheten"? Även här får vi nog vara lite ofina och justera historien. Trepunktsbältet är en amerikansk uppfinning, patenterad 1951 av Roger W Griswold och Hugh DeHaven.

De två fick dock inget gehör hos den amerikanska bilindustrin (midjebälte blev lag först 1964 i USA) och det var via Vattenfall som idén kom till Volvo. Både Volvo och Saab började montera tvåpunktsbälte 1958 och året därpå gjorde Volvo trepunktsbälte till standard.

 

Missa inte denna läsning:

Volvo firar 85 år av bilproduktion

 

Bilden är tagen 14 april 1927 när den första Volvobilen, ÖV4, rullar ut genom fabriksporten.

Bilden är tagen 14 april 1927 när den första Volvobilen, ÖV4, rullar ut genom fabriksporten. Resten är historia, som det brukar heta. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Volvo ÖV4 Jakob produktion

Produktionen av ÖV4, "Öppen Vagn med 4 cylindrar", var modern för sin tid. För att inte binda för mycket kapital var komponenttillverkningen utlagd på flera företag, spridda över Sverige. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
En bra och sevärd film om Volvo!
121
3