Nya rondellen i Jönköping – ”som en Monty Python film”

Museirondellen i Jönköping har nyligen börjat användas och av de boende har den snabbt fått ett nytt namn: "Monty Python rondellen". Det nya smeknamnet har tillkommit för att ingen begriper hur man ska köra i rondellen. Rondellen har byggts för att underlätta för kollektivtrafiken.

Nya rondellen i Jönköping – ”som en Monty Python film”
rondell Jönköping Monty Python

Trafiken som kommer ut för P-huset till vänster i bild får inte svänga höger, där är det bussfält. Klicka på bilden för större version.

Cirka 22 miljoner kronor har den kostat kommunen, den nya Museirondellen i Jönköping. Syftet har varit att underlätta för kollektivtrafiken men det är bara två linjer som berörs av just den här rondellen.

Förvirringen är nu total i Jönköping eftersom väldigt få förstår hur man ska köra i nya rondellen. Bilder på Museirondellen har spridits på sociala medier och snabbt blivit en snackis. Sajten Jnytt.se har genomfört en omröstning bland sina läsare och av de 2.500 som svarade tyckte 80 procent att cirkulationsplatsen är krånglig att förstå.

Även Smålandsnytt på SVT.se har gjort ett besök vid Museirondellen i Jönköping. Under tiden man är på plats och intervjuar Peter Gustafsson, kollektivtrafikutvecklare i Jönköping, är det uppenbart att bilisterna inte förstår hur man ska köra. Flera kör mot enkelriktat och över heldragna linjer. På SVT.se finns det även en film som visar trafiken Museirondellen.

Boende runt den nya cirkulationsplatsen säger att trafiken är så svårbegriplig att det mest liknar en film från Monty Python. Kritiken på sociala medier är inte heller nådig. För att underlätta för bilisterna har man färglagt vägarna, bussarna kör på orange fält.

I nästa vecka ska de sista asfaltbitarna läggas och då uppmanas bilisterna att söka sig andra vägar. Kaos nu och ännu mer kaos efter påskhelgen, alltså.

 

Missa inte denna läsning:

Undvik böter – 10 fakta om körning i rondell du måste veta

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Efter att ha tittat på bilderna kan jag bara säga en sak: plättlätt att förstå!
121
378