Fiat 1911 – Monstret från Turin – sprutar eld och chockar alla

Vad sägs om en fyrcylindrig motor på 28,5 liter, raka rör och inga hämningar? Här har du racebilen Fiat S76 från 1911 med ett ljud som kan väcka döda till liv. Det tog Duncan Pittaway tio år att renovera Fiaten, men vilken film det blev – håren reser sig på armarna!

Kan man annat än älska denna eldsprutande Fiat-drake? Duncan Pittaway har spenderat tio år med att återställa denna Fiat S76 racebil från 1911, byggd för att slå hastighetsrekord. Bilen var långt ifrån komplett och delarna har varit utspridda under mer än ett sekel.

Bilen har fått smeknamnet "Beast of Turin" (Monstret från Turin, Fiats hemstad) och det är ovanligt träffande, efter att ha sett alla eldsflammor och oljerök från motorn. Den enorma, fyrcylindriga motorn på 28,5 liter har överliggande kamaxel, fyra ventiler per cylinder och dubbeltändning. Toppeffekten ligger någonstans kring 300 hk vid 1.100 rpm och vridet är närmare 1.900 Nm!

"Beast of Turin" ska delta i sommarens Goodwood Festival of Speed och Duncan Pittaway har planerat att köra hela vägen från Bristol till Goodwood. En sträcka på drygt 20 mil och vi förväntar oss att vägarna kantas av åskådare som vill njuta av det här monstret från Turin.

 

Missa inte denna läsning:

Den minsta Porschemotorn du sett – byggd i skala 1:3

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var en av de häftigaste veteranbilar jag sett!
241
10