Ferrari FXX K låter V12:an och 1050 hästar sjunga fritt

Vill du veta hur en Ferrari LaFerrari låter utan ljuddämpare? Då ska du se den här filmen från Ferraris testbana Fiorano där en av de sällsynta Ferrari FXX K låter V12:an sjunga fritt. Varning för gåshud!

Även om du har en rymlig plånbok med cirka 2,5 miljoner euro på kontot är det för sent. Det knappa 40-tal Ferrari FXX K som ska byggas är redan sålda. Banversionen av Ferrari LaFerrari måste vara den optimala leksaken för bilsamlare och FXX K sålde slut direkt.

Vi har ju redan sett Sebastian Vettel testköra Ferrari FXX K i en film (se nedan) men där hade producenterna den dåliga smaken att "förbättra" upplevelsen med pålagd musik. I filmen längst upp på sidan är det dock raka rör, utan tramsig musik.

Ferrari FXX K är alltså inte gatlegal. Bokstaven K står för KERS vilket alltså innebär att bilen tar tillvara bromsenergin för att sedan använda den för att maximera accelerationen. Jämfört med "vanliga" LaFerrari har man ökat toppeffekten något till 1.050 hästkrafter (860 hästar vid 9.200 r/min från V12-motorn på 6,3 liter och 190 hästar från elmotorn). Noga räknat ett effekttillskott på 87 hästkrafter över LaFerrari. Det gör den också 50 hästkrafter starkare än McLaren P1 GTR. Vridmomentet ligger på 900 Nm.

Läs också: Ferraris supersportbil LaFerrari – alla bilder och fakta
Läs också: En av Sveriges första LaFerrari – och den tillhör Per Gessle

Det nya KERS-systemet har fyra inställningar: Qualify som ger bästa prestanda under kort tid, Long Run för bästa prestanda på lite längre tid, Manual Boost som ger bästa möjliga vridmoment så snabbt som möjligt och Fast Charge som laddar upp batteriet.

De nya aerodynamiska "vingarna" längst bak på bilen kunde vi se på de senaste spionbilderna, och de hjälper den större spoilern för att skapa mer marktryck. I fronten finns en ny spoiler och en större splitter som är tre centimeter lägre. Marktrycket i 200 km/h för Ferrari FXX K uppges vara hela 540 kilo. Enligt Ferrari är FXX K kapabel till varvtider på Fiorano på 1.14, fem sekunder snabbare än LaFerrari som behöver 1.19 för ett varv.

 

Missa inte denna läsning:

LaFerrari FXX K är snabbare, starkare och dyrare än det mesta

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett av de vackraste motorljud jag hört. Tummen upp, Ferrari!
147
21