PSA-chefen: "Vi vet egentligen inte hur man säljer elbilar"

Renault har kört om både Peugeot och Citroën i elbilsrallyt – men koncernchefen har en plan för hur framtiden för PSA ska se ut. "Vi måste förstå marknadstrenderna bättre", säger han.

Citroën Cactus Airflow ska dra 2 l/100 km – men framtiden för den smarta lufthybridtekniken är osäker. PSA-koncernen får ingen ekonomi i projektet.

Carlos Tavares är koncernchef för PSA där Peugeot och Citroën ingår.

Peugeot och Citroën har delvis hämtat sig från den allvarliga krisen, med låga försäljningsmarginaler och överkapacitet i fabrikerna. Koncernchefen Carlos Tavares har sett till att PSA visar vinst för första gången på tre år – men det finns en hel del kvar att göra, förklarar han i en intervju med Automotive News.

PSA har minskat byggkostanden per bil med 6.800 kronor, och fram till 2018 ska kostnaden pressas ned ytterligare 4.700 kronor med hjälp av gemensamma plattformar för fler modeller, på samma sätt som exempelvis Volkswagen. Och Carlos Tavares vill också rensa bort onödiga detaljer som ingen vill ha, men tyvärr ger han inga exempel på vilka detaljer som eventuellt kan försvinna.

"Vi måste förstå marknadstrenderna bättre. Ett av de största misstagen bilindustrin gör är att lägga in massor av funktioner som kunderna inte värdesätter. Det är något som vi måste fokusera mer på i marknadsföringen. Vi ska behålla de funktioner som kunderna värdesätter och undvika de som kunderna inte vill ha, men som kanske våra ingenjörer vill ha."

Elbilen Peugeot iOn och syskonbilen Citroën C-Zero är föråldrade och säljer dåligt. PSA ska dock ta fram en plan för framtidens elbilar, lovar koncernchefen.

När det gäller elbilar är PSA omkörda rejält på hemmamarknaden av Renault. Citroën C-Zero och Peugeot iOn är gamla modeller som säljer dåligt.

"Jag tror fortfarande inte vi vet hur man egentligen säljer elbilar", säger Carlos Tavares, och påpekar att det kan ha skapats en del osäkerhet inom PSA angående elbilar. Koncernen har både egenutvecklade elbilar (Citroën Berlingo och Peugeot Partner) samt elbilar utvecklade i samarbete med Mitsubishi.

"Vi tar nu fram en plan för att fixa detta och se till att elbilstekniken blir en av PSA-koncernens tre eller fyra stora teknologier", säger Carlos Tavares.

Elbilar är framtiden!
122
38