Finsk rallyvärldsmästare satte nytt hastighetsrekord

Flerfaldige finske rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen har satt ett nytt rekord. Med en traktor. Se det vansinniga rekordet. 
Annons

Finsk rallyvärldsmästare satte nytt hastighetsrekord
Juha Kankkunen efter det lyckade rekordförsöket.

Däcktillverkaren Nokian och traktortillverkaren Valtra ville slå hastighetsrekordet för traktorer. Och vem passar bättre bakom ratten för ett sånt vansinnesuppdrag än en finsk flerfaldig rallyvärldsmästare? 

– Jag har tidigare kört hastighetsrekord med olika typer av bilar, men nu för första gången med en traktor, säger Juha Kankkunen.

Hastighetsrekordet genomfördes på en avstängd motorväg i norra Finland. Det var minusgrader och underlaget huvudsakligen hårdpackad snö.

Kankkunen lyckades pressa upp den 7,7 ton tunga traktorn i vansinniga 130,165 km/h – vilket alltså är ett nytt världsrekord, godkänt av Guinness World Records.

Bentley och Kankkunen slår isrekord – igen
Hennessey Ford GT snabbare än Bugatti Veyron Super Sport

Så gick mätningen till
Körbanans totala längd var 2.330 meter och det fanns en 50 meters hastighetskontroll på mitten av banan.
Guiness World Record har speciella regler för hastighetsrekord med traktor. Tiden det tar för traktorn att passera den 50 meter långa hastighetskontrollen mäts i båda riktningar. Världsrekordet är ett genomsnitt av dessa två mätningar. Traktorn gör en rivstart och den tillåtna tiden för att uppnå rekordet är bara en timme.

Annons
Annons
Rulla till toppen