Storbråk i Volkswagens ledning – Winterkorn mot Piëch

En oväntad maktkamp inom VW Group har eskalerat under helgen. Styrelseordförande och nestorn Ferdinand Piëch har sagt i en intervju att han "distanserar sig" från forna vännen och koncernchefen Martin Winterkorn. Den typen av uttalande från Piëch brukar vara liktydigt med en snabb sorti men Winterkorn visar sig ha starkt stöd inom VW. Vem vinner den här dragkampen?

Storbråk i Volkswagens ledning – Winterkorn mot Piëch
Ferdinand Piëch (längst till vänster) har styrt VW med järnhand under närmare 25 år, tillsammans med Martin Winterkorn (i mitten). Wolfgang Porsche stödjer Winterkorn.

I fredags briserade det som nog närmast kan beskrivas som en bomb inom den tyska bilindustrin. I en av mycket få intervjuer som styrelseordförande Ferdinand Piëch brukar ge sa han till tidningen Der Spiegel att han "distanserat sig" från koncernchefen Martin Winterkorn.

Sådana uttalanden om misstroende från nestorn Ferdinand Piëch brukar vara liktydigt på att vederbörande är på väg ut på plankan och snart hamnar i sjön. Ferdinand Piëch har styrt den stora koncernen med järnhand under närmare 25 år, först som chef över Audi, senare Volkswagen och därefter som mäktig styrelseordförande för VW Group.

Det anmärkningsvärda är att just Martin Winterkorn har varit Ferdinand Piech vapenbroder ända sedan de "busiga" åren hos Audi när man satte quattro på kartan med hjälp av motorsport och så småningom transformerade hela varumärket. Winterkorn och Piëch har setts som det oskiljaktiga radarparet med lika hårda nypor båda två när det gäller att nå resultat. Winterkorn (67 år) har också setts som den naturliga ersättaren när Piëch (77) väljer att lämna scenen.

Enligt anonyma källor grundar sig Ferdinand Piëch missnöje i det faktum att Volkswagen fortfarande står och stampar på den viktiga USA-marknaden. Försäljningen tar inte fart och förståelsen för vad amerikanerna vill ha verkar inte finnas. Piëch ska också vara missnöjd med att VW inte lyckats utveckla ett budgetmärke på samma framgångsrika sätt som till exempel Renault gjort med Dacia.

Martin Winterkorn har under helgen låtit förstå att han har starkt stöd inom VW Group (underförstått: mig sparkar ingen) och fick under söndagen även support från Wolfgang Porsche, kusin till Piëch. Familjerna Piëch och Porsche är två grenar på samma träd men maktkampen då sportbilstillverkaren Porsche AG försökte köpa upp Volkswagen har grävt ett dike mellan de två grupperna.

Den striden slutade med Porsches lånekarusell kollapsade efter bankkrisen 2008 och då blev det istället Volkswagen som köpte Porsche.

Volkswagens styrelse består av 20 personer där man enligt tysk tradition besätter hälften av stolarna med representanter från de anställda. Den tyska delstaten Niedersachsen äger 20 procent av Volkswagen och har två stolar i styrelsen, även de har uttryckt sitt stöd för Winterkorn. Porschefamiljen har två representanter och Piëch har tre stolar.

För att få en majoritet i besluten är det alltså helt avgörande att få med sig de tio arbetstagarrepresentanterna. Ordförande för dessa är Bernd Osterloh och även han uttalade sig positivt för Martin Winterkorn och sa bland annat att man gärna såg en förlängning av vd-uppdraget efter 2016.

Just nu ser alltså Ferdinand Piëch ganska isolerad ut. Men alla som följt Piëch vet att han spelar sina pjäser mycket skickligt och alltid har tänkt ut minst två drag framåt. Uttalandet i Der Spiegel ska därför bara ses som en början på en maktkamp. Vid liknande strider förut har det alltid varit Ferdinand Piëch som stått som segrare på slutet.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Ferdinand Piëch vinner den här maktkampen, precis som alla andra strider inom VW.
141
165