Digitalradion sågas: "Bilradio är den största utmaningen"

En övergång till digitalradio kan kosta de svenska bilägarna tusentals kronor – och nu sågas hela projektet av Riksrevisionen: "Alla fm-mottagare kommer att behöva bytas ut."

Digitalradion sågas: "Bilradio är den största utmaningen"
Digitalradio finns ofta som tillval i nya bilar men ska du eftermontera tekniken kan det bli dyrt.

Om några år kan Sverige gå över till digitalradio, trots att det kostar hundratals miljoner kronor och trots att alla måste köpa nya radioapparater, både till hemmet och bilen.

Digitalradion har vissa fördelar, enligt bland andra Motormännen, radiobranschen och företaget Mediamobile som skickar ut trafikinformation i radionätet. Enligt regeringens utredare är det inte rimligt att enbart förlita sig på fm-bandet och internetradio.

Men nu kommer en ny utredning från Riksrevisionen som sågar hela dab-radioprojektet vid fotknölarna, skriver IDG. Om lyssnarna själva faktiskt efterfrågar digitalradio har den tidigare utredningen inte tagit hänsyn till, enligt Riksrevisionen.

Bilägarna kommer få ta en viss ekonomisk smäll om digitalradion blir verklighet. Köper du ny bil kostar digitalradio ofta flera tusen kronor extra. Det brukar också gå att komplettera med en extra digitalradioenhet i efterhand, som till exempel den här prylen.

"Ett byte från FM till dab+ är även förenat med kostnader för lyssnarna, inte minst för bilägarna eftersom nya apparater till bilarna är dyrare än radioapparater till hemmen. Alla fm-mottagare kommer att behöva bytas ut eftersom de inte kan ta emot radiosändningar med dab+-teknik", skriver Riksrevisionen, och menar att det istället är radioföretagen som sparar pengar på övergången i form av lägre utsändningskostnader.

I Norge, där digitalradionätet redan är ordentligt utbyggt, saknade drygt en tredjedel av alla nya bilar som såldes 2013 dab+-mottagare. De svenska konsumenternas kostnad för att byta till digitalradio inom fem år uppgår till 3,6 miljarder kronor.

"Bilradio är den kanske största utmaningen i en digitalisering av radion", skriver Riksrevisionen.

Jag tycker övergången till digitalradio låter som en bra idé.
112
560