Nya trenden: Bilstölderna minskar – men stölder av bildelar ökar

Ligorna som ägnar sig åt bilstölder har nu börjat rikta in sig på bilinbrott för att komma över navigationssystem, sportrattar och andra bildelar.

Nya trenden: Bilstölderna minskar – men stölder av bildelar ökar
När biltjuvarna riktar in sig på navigationssystem, backspeglar och ratt blir du inte av med hela bilen – men det innebär förstås ändå väntetid hos verkstaden. Och det kostar försäkringsbolagen miljonbelopp.

Antalet efterlysta bilar minskade under första kvartalet till 2.222 bilar, jämfört med 2.341 bilar under samma period förra året, enligt uppgifter från Larmtjänst. Polisen gjorde flera gripanden under hösten vilket kan ligga bakom minskningen.

Det är framför allt storstadsområdena som drabbas. Vi har tidigare skrivit om att Range Rover är en av biltjuvarnas favoriter, men enligt Larmtjänst har nu efterlysningarna av Range Rover-modellerna minskat jämfört med förra året.

 

 

Däremot finns en ny trend hos ligorna: reservdelsstölderna har ökat. Istället för att ta hela bilen väljer tjuvarna alltså att ta bilens infotainmentsystem, ratt, krockkuddar, backspeglar och andra delar.

Det här är ett lukrativt sätt att tjäna pengar, eftersom dagens bilmodeller delar komponenter med många andra modeller inom samma koncern.

Försäkringsbolaget If slog larm hösten 2014 om att stölderna av navigationssystem i Volkswagen Golf och Passat ökade lavinartat. 2010 låg skadekostnaden på 950.000 kronor, och 2014 var motsvarande siffra 5,9 miljoner.

"Navigatorn är tillvalsutrustning i de här modellerna och varje sån här stöld kostar oss 40.000–50.000 kronor", sa Britt-Marie Stafhammar, affärsutvecklare på If, till Dagens Industri.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är orolig för att råka ut för bilstöld eller bilinbrott.
307
177