Audi bekräftar Q6 med eldrift: "Den blir sportig och sexig"

Audi planerar en helt ny, eldriven suv som får en räckvidd på åtminstone 50 mil. Den blir en direkt konkurrent till Tesla Model X. "Tro mig: premiumkunderna är beredda att betala lite mer för att säga att de bryr sig om miljön", säger Audichefen.

Audi bekräftar Q6 med eldrift: "Den blir sportig och sexig"
Så här skulle nya Audi Q6 kunna se ut när den lanseras 2018. Illustration: Schulte Design

Det är suvar som gäller hos de flesta biltillverkare numera – försäljningen går spikrakt uppåt. Det gäller även hos Audi. Det har länge ryktats om en ny toppmodell som döps till Q8 och blir en eldriven konkurrent till den kommande crossovermodellen Tesla Model X.

Nu kommer nya uppgifter från Auto Express om en suv med namnet Q6. Storleksmässigt lär den hamna i ungefär samma klass som BMW X6 och det handlar alltså om en coupésuv där köparna prioriterar uppseendeväckande design före största möjliga innerutrymmen.

Audi Q6 ska börja säljas 2018 och Auto Express har pratat med Audichefen Rupert Stadler om vad som väntar. Enligt honom måste bilen ha en räckvidd på eldrift på åtminstone 50 mil, och tack vare Audis ingenjörer och batterileverantörer är det fullt möjligt.

"När det gäller elbilar är det väldigt klart för oss att en räckvidd på 50 mil är ett måste", säger Rupert Stadler  till Auto Express.

Han lovar också att bilen blir "sportig" och "sexig". Men premiären för Audi Q6 dröjer alltså ytterligare två år efter att Model X börjat säljas – enligt Tesla dyker den upp 2016.

"För några år sedan ogillades suvarna och de sågs som bränsleineffektiva. Vi har bevisat att de kan vara mycket effektiva med lättviktsteknik och eldrivlinor. Tro mig: premiumkunderna är beredda att betala lite mer för att säga att de bryr sig om miljön."

Förutom Q6 bekräftar också Audi att det kommer en Q8 som blir lyxigare och dyrare än Q7. Den nya Q8-modellen kan enkelt konkurrera med superlyxiga Range Rover SVAutobiography, säger Rupert Stadler till Auto Express.

Jag väljer mycket hellre en eldriven suv från Audi än från Tesla.
525
223