Land Rover ger upp – inget skydd mot kinesiska kopior

En av bilindustrins fräckaste designstölder ser inte ut att få något rättsligt efterspel. Land Rover ser inga möjligheter att stämma Jiangling Motors för deras "Land Wind X7", en klockren kopia av Range Rover Evoque. Därmed är det fritt fram för Jiangling att sälja sitt plagiat för en tredjedel av det pris originalet kostar.

Land Rover ger upp – inget skydd mot kinesiska kopior
Originalet till höger, kopian till vänster. Kan likheterna vara en tillfällighet? Givetvis inte, men Land Rover kan inget göra.

Hur fräck får man egentligen vara? Om vi pratar kinesisk bilindustri blir svaret: hur fräck som helst! Ni läsare minns säkert hur Jiangling Motors Company förra året började visa upp sin modell "Land Wind X7", en väldigt oblyg och i det närmaste exakt kopia av Range Rover Evoque. För att få modellnamnet riktigt lik originalet hade kineserna dessutom dragit isär varumärket Landwind till Land Wind.

Att inspireras av andras design är nära nog omöjligt att undvika inom bilindustrin men när någon lägger ett foto i kopieringsmaskinen – och startar produktion – då har det gått för långt. Representanter för Jaguar Land Rover, JLR, var tydligt upprörda över Jianlings tilltag och utlovade förra hösten "lämpliga rättsliga åtgärder" för att stoppa kopian Land Wind X7.

Men under den pågående bilsalongen i Shanghai meddelade JLR-chefen Ralf Speth att man inte har några juridiska metoder som kan förhindra försäljningen av Land Wind X7:

"Jag är verkligen ledsen att vi plötsligt får se frågan om 'copy-paste' aktualiseras igen," sa Ralf Speth. "Men det finns inga lagar, inget sätt att skydda oss, så vi får acceptera situationen."

Kopian Land Wind X7 ska säljas i Kina med ett baspris på cirka 150.000 yuan, vilket ska jämföras med de Range Rover Evoque som nyligen började produceras i Kina och kostar 448.000 yan. Kopian kostar alltså ganska exakt en tredjedel av originalet.

De som är riktigt minnesgoda kommer nog ihåg att Jiangling Motors gjorde ett försök för tio år sedan att exportera en tidigare generation Landwind till Europa. Suvmodellen krocktestades av tyska ADAC hösten 2005 och Landwind mosades fullständigt, med ett dödligt krockvåld för de som satt fram. Efter krocktestet stoppades importen.

Även om Land Rover inte kan stoppa försäljningen av Jiangling Motors Land Wind X7 så behöver man inte vara allt för konspiratoriskt lagd för att gissa nästa steg i den här tvisten. Något säger oss att ett par Land Wind X7 snart får sina fiskar varma i ett europeiskt krocktest...

 

Missa inte denna läsning:

Kina-suven Landwind krossades i krockprov

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt att kinesisk bilindustri kopierar andra tillverkares design.
45
912