Polisen slog till i synkad insats – skrev 120.000 böter

Fler än 4,2 miljoner bilar kontrollerades i en stor "maratoninsats" skapad av den europeiska trafikpolisen. Tyskland toppade listan med överlägset flest bötesbelopp.

För första gången har det europeiska nätverket för trafikpoliser, TISPOL, gjort en synkroniserad insats mot fortkörning. "Maratoninsatsen" tog 24 timmar att genomföra och under den tiden har 122.581 böter skrivits ut.

Totalt kontrollerades fler än 4,2 miljoner bilar under de 24 timmarna. Tyskland toppar listan med 91.262 utskrivna bötesbelopp. Sverige deltog inte i "maratoninsatsen", men fokuserade ändå på trafikbrott under förra veckan.

I Tyskland kallas insatsen Blitz-Marathon.

"Det enda syftet med det vi gör är att rädda liv på de europeiska vägarna. Vi vill att förarna tänker på de hastigheter de väljer – hastigheter som är både lagliga och passande för tillfället. Vi vill komma in i förarnas medvetanden, inte i deras plånböcker", säger Aidan Reid, ordförande för TISPOL.

Han är missnöjd med att så många förare åkte fast i kontrollerna.

"Men det är viktigt att vi nu gör insatser mot de som inte håller hastighetsgränserna. Olagliga och opassande hastigheter är den enskilt viktigaste faktorn i dödliga vägolyckor", säger han.

En av de snabbaste förarna som fick böter var en 48-åring som körde 204 km/h på en 100-väg utanför Nettersheim. Han fick 600 euro i böter, blev av med körkortet i tre månader och samlade på sig två "punkter" på sitt körkort.

Jag tycker det är helt rätt av polisen att fokusera på fortkörning.
158
335