Volvonyheterna inför 2016: Nya VEA-motorer och snålare dieselfemmor

Volvo fortsätter fasa ut sina gamla motorer och ersätta dem med motorfamiljen VEA, som står för Volvo Engine Architecture. De fyrcylindriga motorerna på mellan 1,5 och 2,0 liter är betydligt snålare än de tidigare modellerna – åtminstone på papperet.

Volvonyheterna inför 2016: Nya VEA-motorer och snålare dieselfemmor
Volvo vill minska sitt beroende av motorer från andra tillverlare och därför introduceras nu fler Volvobyggda VEA-motorer i samtliga modeller. 19-tumsfälgarna Portia och färgen Magic Blue är några av nyheterna hos Volvo, tillsammans med fler VEA-motorer.

I början av mars skrev vi att Volvo införde de nya, snålare VEA-motorerna i de dieseldrivna D2- och D3-modellerna samt i de bensindrivna T2-, T3-, T4- och T5-modellerna. Dessutom lanserades en sexstegad automatlåda för V40.

Nu kommer nästa nyhetsuppdatering inför modellår 2016.

• Volvo V40 och V40 Cross Country får en ny, 1,5-liters VEA-bensinmotor för köpare som väljer den sexstegade automatlådan. Motorerna har 122 respektive 152 hästkrafter.

• Laddhybridversionen av Volvo V60 heter numera D6 Twin Engine och dieselmotorn har 220 hästkrafter.

• Tyvärr går det fortfarande inte att kombinera den fyrcylindriga VEA-dieselmotorn med fyrhjulsdrift. Men den gamla, femcylindriga motorn uppdateras nu med fem ytterligare hästkrafter (numera 220) och en minskning av koldioxidutsläppet på hela 20 gram per kilometer i XC60 med automatlåda (16 gram för XC70 med automatlåda).

Jag tycker Volvo gör rätt som satsar på fyrcylindriga motorer.
1050
253