Så många bötfälldes – polisen förklarar

Under polisens stora trafikvecka delades 5.677 hastighetsböter ut. Förutom fartsyndarna hittades även vapen, flera stölder avslöjades och en mängd narkotikabrott upptäcktes. Vad tycker du om resultatet?
Annons

Som vi rapporterade om under vecka 16, genomförde polisen en insats mot hastighetsöverträdelser, med extra många hastighetskontroller som följd. När alla lappar är räknade visar resultatet att 5.677 fortkörare bötfälldes. Vilket kan jämföras med 3.443 hastighetsböter som delades ut en genomsnittsvecka under 2014.

För den som inte tycker att insatsens resultat skiljer sig så anmärkningsvärt mycket mot en helt vanligt vecka, betonar Mats Östman, trafikansvarig på polisen, att trafiksäkerhetsarbete och bekämpning av andra brott går hand i hand.
– Under den europeiska insatsveckan var fokus på hastighetskontroller men i polisens uppdrag ingår är även att upptäcka och bekämpa andra brott. Till exempel hittades två vapen, 85 narkotikabrott upptäcktes och fem stölder avslöjades, där de målsägande nu kan få upprättelse, säger Mats Östman.

Östman berättar att under en insats som denna samlar polisen även in underrättelseinformation som i senare skeden kan vara avgörande för att grova brott klaras upp.

 

 

Polisens kampanj mot mittfilsåkare fortsätter med ny strategi
!0 saker som avslöjar en civil polisbil

Vad är egentligen meningen med en sådan här trafikvecka?
– En trafikvecka ger bland annat medial uppmärksamhet som i sin tur skapar en bredare debatt i samhället om det orimliga i att flera hundra dör på våra vägar varje år.

Är det inte bättre om polisen alltid är ute på vägarna?
– Vi är jämt ute i trafiken, det är inte antingen eller, utan både och. Alla rör sig i trafiken, även kriminella. Vi måste finnas där annars upptäcker vi dem inte. Det är ett viktigt arbete för att förhindra och bekämpa mängder av brott.

Vad säger resultatet av den senaste trafikveckan?
– Både vid särskilda insatsveckor och i det ordinarie arbetet är det den lokala problembilden som styr, därför går det inte att jämföra siffrorna mellan regioner eller från år till år, säger Mats. 

• Är denna insats ett bra sätt för polisen att jobba eller finns det andra, bättre och mer effektiva sätt att bekämpa brott. Vad tycker du?
Håll koll på våra polisnyheter här!
Annons
Annons
Rulla till toppen