Volvo ökar takten i Torslanda – 1.500 nya jobb i ett tredje skift

Den succéartade lanseringen av nya XC90 har gett Volvo nära 30.000 förhandsbeställningar. Därför ökar man nu takten i Torslandaverken och startar idag det tredje skiftet. Det skapar 1.500 nya jobb i Göteborgsregionen, 300 fler än Volvo ursprungligen planerat.

Volvo ökar takten i Torslanda – 1.500 nya jobb i ett tredje skift
Nya XC90 ger Volvo trevliga bekymmer, nu gäller det att jobba in alla förhandsbeställningar. 1.500 nya jobb skapas med tredje skiftet.

Måndag 4 maj är startskottet för tredje skiftet på utbyggda Torslandaverken. Förra året firade Torslandafabriken 50 år och samtidigt invigde man tillbyggnaden "TA3" som ökade kapaciteten med 50 procent till 300.000 bilar per år.

Den tillbyggnaden var välplanerad då den succéartade lanseringen av nya XC90 har gett Volvo närapå 30.000 förhandsbeställningar. För att möta efterfrågan måste fabriken gå dygnet runt och därför behövs det alltså ett tredje nattskift.

"Jag är mycket glad över det extraordinärt positiva mottagandet av vår nya XC90 modell och över att vi kan välkomna 1.500 nya medarbetare till Torslandafabriken för att tillverka den nya bilen," berättar Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

"Det här är bara en början – vi kommer att lansera en rad nya bilar under de kommande fyra åren, och flera av dem kommer att tillverkas här i Torslanda."

De bilmodeller som Håkan Samuelsson åsyftar baseras på Volvo Cars satsning på SPA ("Scalable Product Architecture") som totalt omfattar investeringar på över 70 miljarder kronor. Volvo XC90 är först ut men nästa år väntas ersättaren till S80 – som byter namn till S90 – samt nästa generation V70 som får heta V90 istället. På samma sätt byter XC70 namn till V90 Cross Country.

Produktionsökningen i Torslandaverken går emot den generella trenden i Europa där flera stora tillverkare som Ford, GM och PSA har tvingats lägga ner fabriker. För 2015 förväntar sig Volvo Cars att producera en total volym på omkring 50.000 nya XC90. Merparten av dessa kommer att gå på export där USA och Kina är två av de största marknaderna.

Förutom införandet av ett tredje skift har Torslandafabriken även introducerat ett nytt arbetstidsavtal för att kunna leverera de högre produktionsvolymerna. Det nya avtalet ökar flexibiliteten att kunna möta kundefterfrågan i produktionen. Företaget har även expanderat med en ny karossfabrik för de nya bilarna på SPA plattformen.

Efter den senaste expansionen har Volvo Cars omkring 17.300 anställda i Sverige varav 13.500 i Göteborg där 4.800 personer arbetar i Torslandafabriken.

Till de 1.500 nya jobben i Torslanda får man även lägga ett större antal anställda hos de företag i Sverige som levererar komponenter och tjänster till Volvo Cars.

 

Missa inte denna läsning:

Volvo har byggt den första "riktiga" XC90 idag

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här är bara början för Volvos framgångar – det blir fler, nya jobb i Torslanda!
513
13