Här kopplar han in datorn i bilen – kan styra nästan allt

Med hjälp av en laptop kommer amerikanska säkerhetsorganisationen NHTSA in i bilens innersta mjukvarusystem – och kan kontrollera många av bilens funktioner.

Eftersom nya bilar blir alltmer avancerade gäller det för biltillverkarna att skydda systemen mot angrepp. Amerikanska säkerhetsorganisationen NHTSA har en särskild avdelning som enbart jobbar med it-system och undersöker hur lätt det är att manipulera funktionerna i nya bilar.

I filmen ovan får Consumer Reports åka med i två bilar där Frank Barickman på NHTSA kopplat in sin bärbara dator. Med hjälp av den kan han hissa upp och ned rutorna, tuta, manipulera instrumentpanelen med hastighet, varningslampor och bränslenivå – och dessutom styra bilen eller bromsa till stillastående. 

Han har alltså kopplat in sin dator rent fysiskt till bilen och teamet har också stora kunskaper i hur bilens system fungerar, men Frank Barickman visar också något mer oroande: när ett särskilt telefonnummer ringer till bilen går den ned i "felsäkert läge" och stängs av.

"Systemen idag blir mer komplexa och mer elektroniska, det kommer fler och fler avancerade säkerhetssystem som har kontroll över styrningen, bromsarna och accelerationen", säger Frank Barickman.

Han påpekar att det just nu forskas mycket kring bilarnas it-säkerhet för att den här typen av angrepp inte ska kunna hända.

"Det är bevisligen möjligt att göra den här typen av angrepp eftersom vi har demonstrerat dem. Men vi kopplar in oss rent fysiskt till bilen, angreppen gjordes inte från en mobilstation och de drabbade inte tusentals bilar på en gång. Så det är väldigt otroligt att det här skulle drabba så många bilar."

"Att hacka sig in i en bil är mycket svårare än du kanske tror, i alla fall i nuläget. Målet för ingenjörerna här är att jobba med biltillverkarna och skydda bilarna från den här typen av intrång", säger Mark Rechtin, bilreporter på Consumer Reports.

Med hjälp av datorn kan ingenjörerna bland annat hissa upp och ned rutorna...

...manipulera bränslemätaren...

...och hastighetsmätaren.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att biltillverkarna har koll på it-säkerheten i nya bilar.
38
190