Volvo ger besked om garantier på XC90 T8 – åtta år och 16.000 mil

Hur lång garantitid har det dyrbara batteripaketet på laddhybriden Volvo XC90 T8 Twin Engine? Frågan är inte oviktig då osäkra garantier kan försämra andrahandsvärdet högst påtagligt. Volvo Cars ger nu besked – det är åtta år och 16.000 mil som gäller. Men garantierna är inte utan villkor, från Volvos sida.

Moderna bilar är fyllda med fantastisk teknik som gör dem snålare, säkrare och roligare. Men vad händer med alla dessa underbara prylar när de går sönder? Det finns gott om exempel på att reservdelspriserna kan skjuta i höjden och felsökningen tar evigheter. Då blir det mindre kul för bilägaren när räkningen ska betalas.

Ett ämne som vi ofta får frågor kring är livslängden på batterierna i laddhybrider och elbilar. Speciellt för elbilar är det helt avgörande att batteripaketet behåller sin kapacitet under lång tid. De elbilar som kommit ut på marknaden de senaste åren har inte hunnit bli lastgamla ännu, med vad händer med en tio år gammal elbil som har ett näst intill dött batteri? Den elbilen är ju i princip värdelös eftersom ett nytt batteripaket vida överstiger bilens värde i övrigt.

Volvo Cars har precis inlett lanseringen av nya XC90 ute hos de svenska bilhandlarna. Laddhybriden XC90 T8 Twin Engine ska börja levereras först i höst men för att få reda på vilka garantier som gäller vände vi oss till Bjarne Darwall som är chef för PR och kommunikation på Volvo Car Sverige:

"Batteripaketet är konstruerat för att kunna fungera under hela bilens livslängd," berättar Bjarne Darwall. "Men när det gäller garantierna så är det åtta år eller 16.000 mil som gäller, vilket som nu inträffar först. Garantierna följer bilen till eventuella nästkommande ägare under hela garantitiden. Bilen ska vara servad hos en auktoriserad Volvoverkstad."

AMS: Går det att byta ut enskilda celler i batteriet, så att man slipper att byta ut hela paketet som en enhet?

"Det är tekniskt möjligt att byta ut enskilda moduler i batteripaketet," säger Bjarne Darwall. "Men om det är något som kommer att ske på Volvoverkstäderna får vi återkomma till. SPA-arkitekturen är ju förberedd från början att ha batteripaket så det är enkelt att lyfta ner batteriet. Jag har frågat våra ingenjörer på batterisidan och de beskriver batteribyten som 'mycket enkla' att utföra."

AMS: Hur har lanseringen av XC90 gått så här långt?

"Fantastiskt bra. Enbart i Sverige har vi fått in 1.500 beställningar på nya XC90. Och då ska man veta att det var bara för någon vecka sedan som det gick att provköra bilen för första gången. Nu kör vi Torslandafabriken dygnet runt med ett extra skift och 1.500 nya medarbetare, det känns också mycket bra."

volvo xc90 t8 twin engine

Volvo XC90 T8 har fått toppeffekten förbättrad något, upp från 400 till 407 hk med 640 Nm som mest i vridmoment. Med en 0–100 tid på 5,6 sekunder är XC90 T8 Twin Engine en av de snabbaste, snålaste och rymligaste suvmodellerna på marknaden.

Förra sommaren berättade Volvo de flesta detaljer om XC90-drivlinan men sa inte mer om CO2-utsläppet än att det var "cirka 60 g/km". I december förra året berättade Volvo att certifieringen av nya XC90 T8 Twin Engine var klar och att CO2-utsläppet var 59 g/km, förbrukningen för den fyrcylindriga bensinmotorn angavs till 2,5 l/100 km.

Den 20 april kunde vi leverera nyheten att Volvo sänkt CO2-utsläppet i XC90 T8 men det var inget som bekräftades officiellt. Men en dryg vecka senare kom pressreleasen som bekräftade uppgiften – XC90 T8 släpper ut endast 49 g/km och bränsleförbrukningen är så låg som 2,1 l/100 km.

Volvo att XC90 T8 klarar noll till hundra på 5,6 sekunder och körsträckan med enbart eldrift anges enligt NEDC-körcykeln till 43 kilometer. Batteripaketet är relativt litet, 9,2 kWh. Huvudkonkurrenten Audi Q7 e-tron har ett nästan dubbelt så stort batteripaket på 17,3 kWh, körsträckan på eldrift är 56 kilometer.

 

Missa inte denna läsning:

Volvo XC90 T8 Twin Engine sänker CO2-utsläppet – 49 g/km

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att Volvos garantier för XC90 T8 Twin Engine är bra.
370
93