Det här ska du inte säga till polisen: 25 roligaste ursäkterna

"Jag trodde handikappskylten betydde att det var förbjudet för handikappade att parkera där." Polisen får höra en hel del, mer eller mindre begåvade ursäkter. Här är några av roligaste. Och missa inte läsarmas egna.

Det här ska du inte säga till polisen: 25 roligaste ursäkterna

Har du blivit tagen av polisen för fortkörning, rödljuskörning eller någon annan trafiksynd och sedan försökt prata dig ur situationen? Liksom förklarat, slätat över och ursäktat. I så fall är du inte ensam.

Men det är ytterst sällan ursäkterna hjälper, vare sig de är roliga eller inte, meddelar polisen.

"Det finns ju fall där det handlar om en nödsituation, till exempel transport av akuta sjukdomsfall. Då kollar vi upp att det är korrekt information som uppges", säger en utredningsledare på Södermalmspolisen.

Här är en lista över minnesvärda ursäkter och reaktioner från polisens trafikkontroller (som inte fungerat)

"Jag har bråttom till bilbesiktningen, kan jag komma tillbaka och skriva på senare (Kört en heldragen linje).

"Vadå, jag såg ju henne inte ens" (Bilist som struntade i kvinna halvvägs ut på övergångsställe).

"Hur skulle jag kunnat se skylten, det låg ju en lastbil framför mig" (Förbjuden vänstersväng).

"Han som körde framför mig körde mycket fortare, ta honom" (Fortkörning).

"Ni är fan värre än irakiska säkerhetspolisen var. Jag tar första bästa flyg tillbaka när det blir fred där alltså" (Taxichaufför, ej släppt förbi gående på övergångsställe).

"Det är första gången på 20 år en kvinna ber om mitt telefonnummer" (Man som gjort förbjuden vänstersväng).

"Jamän… hade jag sett skylten hade jag inte kört där… fattar du väl" (Bilist i bussfil).

 "Vem har tagit beslut om att det ska vara busskörfält här? Det måste ha kommit för bara 14 dagar sedan" (Bilist i bussfil på Stadsgårdsleden).

Polis: ha en trevlig kväll
Bilisten: ja, den kommer ju bli jävligt trevlig...

"Jag äter i och för sig mycket praliner… se, jag är helt uppsvälld på magen" (Rattfyllerist som inte druckit något, trots 0,34 i alkomätaren).

"Vi kan sluta diskutera, du är inte på min intellektuella nivå märker jag" (Cyklist mot rött).

"Hur mycket..? Va fan, tusen spänn… du kan skriva två tusen direkt, jag tänker köra här i morgon också" (Taxi i bussfil).

Taxichaufför: "Vet du varför jag blir arg? På 10 år, jag har kört mot rött, jag har kört heldraget, svängt mot förbjuden vänstersväng… aldrig har ni låtit mig slippa, ni skriver alltid på mig."
Polis: Du menar att vi gjort vårt jobb?
Taxichauffören: Du... nästa gång låter jag kunden gå sista biten och ringa till dig och gnälla! (Taxi med förbjuden vänstersväng).

"Jag skulle inte ha köpt kinamat... då hade jag inte hamnat här" (Förbjuden vänstersväng).

"Kom igen, jag fick ju böter igår" (Taxichaufför i bussfil).

"Jag har bråkat med pojkvännen! Han ska få betala." (Arg kvinna som kört över spärrlinje)

"Jag ska ju till slottet och få medalj av kungen" (Cyklat mot rött).

"Ska ni hålla på så här så förtar det all glädje med att cykla för mig" (Cyklat mot rött).

"Jag borde slippa, jag har ju miljöcykel" (Cyklat mot rött).

"Jag är 43 år, jag gör vad fan jag vill" (Ej burit bilbälte).

"Vem fan har kopplat på den?" (Mannens kommentar till polisen när han åkte fast för fortkörning med släpkärra).

Nedanstående ursäkter kommer från Mats Holms bok "Ursäkta! Dråpliga undanflykter från verkliga livet"

"Jag hade just rökt en cigarett och fimpat denna. Jag tryckte upp fönsterhissen vid förarsätet, efter det sparkade jag av mig den högra sandalen. Jag skulle sparka av mig den vänstra också för den klibbade. Men det gick inte så jag böjde mig och upptäckte att slipsen fastnat i sidorutan. Jag tappade kontrollen över bilen och for över kanten ner i havet." (Läkare, misstänkt för grovt rattfylleri.)

"Jag fick stopp på torkarspolvätskan en kilometer före kontrollen och hade gått ut och sugit på spolmunstycket för att få fart på det." (40-årig man ertappad med för hög alkoholhalt.)

"Jag ser så dåligt och hade inga glasögon när jag parkerade. Jag hade varit inne i stan hos optikern och lämnat in dem (intyg kan bifogas). Utan glasögon är jag nästan som blind." (Man som parkerat i en rondell förklarar sig för trafikpolisen.)

"Jag trodde handikappskylten betydde att det var förbjudet för handikappade att parkera där." (Kvinna förklarar sig för trafikpolisen.)

Här är läsarnas ursäkter 

Hej! Jag låg bakom en gubbe som körde 10 km/h för långsamt och i andra filen en lastbil med släp. Jag hade en Saab 9-3 Aero och byggde upp en massa ilska. Så fort gubben flyttade sig blev det plattan i mattan – den angivna hastighetenn x2, plus lite till...
Märkte att en mörkblå Saab 9-5 försökte hänga på. Vid nästa rödljus ser jag fönstret på Saaben vevas ned och en reflex komma fram. Polisen i passagerarsätet frågar artigt.
"Vad i H håller du på med?"
Vet inte var jag får det ifrån, men jag svarar : "Tja, ni vet Saab Turbo"
Då börjar polisen på förarplats att gapskratta, varpå den andra polisen får svårt att hålla skrattet och säger. "Gör aldrig om detta", drar upp fönstret och rivstartar.
Ibland skall man ha lite tur också.
Mvh Kristoffer

Hej, vi hade precis köpt en helt ny bil och min fru körde lite för fort i en nerförsbacke. Hon blev lasrad av farbror blå som stoppade henne. Då förklarade min fru att bilen var helt ny och att den rullade så bra. Och klarade sig utan böter. Makalöst men sant.
Mvh Måns

Hej! Jag kom cyklande på fel sida vägen klockan 8 på morgonen. Jag var på väg till gymnasiet i ett 30-skyltat villaområde och mötte polisen som stoppade mig. Det var en ganska stursk ung polis som förklarade för mig att jag skulle cykla på höger sida och "att höger sida är den sidan tummen pekar inåt" – varvid han visade med sin egen högerhand.
Alla kan ju inte bli raketforskare...
Mvh Fredrik

Hej! Blev själv tagen av polisen för säkert 25-30 år sedan och var ute och finkörde utan körkort då jag tyvärr blivit av med det, tyvärr stod farbror blå i en hörna och lurpassade och jag blev invinkad, med rutan nere så ombads jag ta fram körkortet (som jag inte hade) men jag fann mig och talade om att jag inte har något körkort och att jag är ute och övningskör med mig själv.
Blev inte uppskattat av farbror blå kan meddelas…
Mvh Helén

Hej, som gammal polis har man fått se och höra mycket. Fick en en skriftlig vittnesuppgift efter en dödlig trafikolycka bland annat stod där: Den döde kom cyklande från höger.
Mvh Lars 

Jag har provat en ursäkt en gång vid Halmstads travbana när jag inte hade bilbälte. Polisen stoppade min man och de pekade på mig. Jag skyllde på att jag hade ont. Men det hjälpte inte, så jag satte på mig bältet.
Polisen körde sedan före oss och visade vägen – lyssnar man på vad polisen säger är dom heljusta. 
Mvh Betty

Här kommer två som jag har praktiserat utan framgång när jag har blivit stoppad i en nykterhetskontroll. Skall för säkerhets skull påpeka att jag var både nykter och hade körkort.
"Tyvärr konstapeln, jag kan inte blåsa för jag lider av blåskatarr!"
Eller så kan man prova följande: "Tyvärr konstapeln, har lite brådis just nu men kan vi säga samma tid och samma plats imorgon?"
MVH Sandor Herold 

• Har du själv försökt förklara din trafiksynd – kanske till och med klarat dig undan böter? Eller har du någon minnesvärd polisanekdot på lager. Kommentera nedan eller mejla oss. 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har försökt förklara mig/slippa böter när jag blivit stoppad.
281
921