Smiter före Audi och Volvo – blir först med Android Auto

Att koppla in Androidtelefonen i bilen blir snart enklare – åtminstone hos Hyundai, som erbjuder Android Auto före konkurrenterna på den amerikanska marknaden.
Annons

Apple och Google har visat upp smarta system som ansluter till din smarta mobil och sedan visar telefonens innehåll på bilens infotainmentskärm. Systemen kallas CarPlay och Android Auto och ska göra det säkrare att ringa, skicka meddelanden, navigera och lyssna på musik i bilen.

Android Auto är Googles utmanare till Apple CarPlay

Både Volvo och Volkswagenkoncernen har visat intresse för Android Auto och ska också erbjuda systemet. Men Hyundai blir först i världen med Android Auto i modellen Sonata för USA-marknaden.

Bilköparna kommer snabbt vänja sig vid Android Auto, berättar Cason Grover på amerikanska Hyundai för Automotive News. ”Jag tror kunderna snabbt kommer se fördelarna och får anledning att leta upp bilmodeller med den här tekniken”, säger han.

Det finns ännu inga uppgifter om Android Auto också ska erbjudas i svenska Hyundaimodeller.

Första titten: Android Auto utmanar Apple CarPlay
Audi får stöd för Android Auto och Apple CarPlay

Volvo och Volkswagen hakar på

Hos Volvo dyker Apple CarPlay upp i höst medan Android Auto dröjer till 2016, enligt Bjarne Darwall, informationschef på Volvo Cars. Systemen kommer finnas i det nya infotainmentsystemet Sensus som hittills bara finns i XC90 men som senare dyker upp i fler modeller.

Volkswagen gör Apple CarPlay till standardutrustning från och med tillverkningsvecka 22 i modellerna Golf, Passat, Tiguan, Touran, Sharan, CC, Beetle och Scirocco. Volkswagen Polo får CarPlay som tillval men i modellerna Up, Touareg och Phaeton finns inget stöd för CarPlay.

När det gäller Android Auto blir även det standard i flera Volkswagenmodeller, men lanseringen dröjer till början av 2016.

Annons
Annons
Rulla till toppen