Klart idag: Nevs får två nya kinesiska delägare – bygger ny fabrik

Efter långa förhandlingar kan Nevs nu presentera två nya kinesiska delägare, som är nödvändiga för att köra igång tillverkningen av elbilar. Dessutom byggs en ny fabrik i Kina.

Klart idag: Nevs får två nya kinesiska delägare – bygger ny fabrik
Nevs bjuder på många nyheter, bland annat får man två nya delägare. Men hur går det med varumärket Saab? Och när startar fabriken igen?

Saabtillverkaren Nevs har länge försökt få till någon form av samarbete med flera kinesiska partners och nu verkar det vara klart. Samarbetet är nödvändigt för att sätta igång biltillverkningen igen.

Under onsdagen höll Nevs en pressträff där företagets vd, Mattias Bergman, presenterade de nya kinesiska delägarna. Nevs två nya aktieägare är den kinesiska staden Tianjins utvecklingsområde Tianjin Binhai Hi-tech industrial Development Area (THT) och forskningscentret Beijing State Research Information Technology (SRIT).

"De blir strategiskt viktiga för att förverkliga Nevs affärsplan", skriver Saabtillverkaren i ett pressmeddelande.

Affärsplanen går i korthet ut på att bli en framgångsrik tillverkare av elbilar.

I februari ville Nevs skriva ned skulderna med en halv miljard, eftersom förhandlingarna med en ny huvudägare drog ut på tiden.


Uppdatering 11.00: Nevs ska bygga en fabrik och ett utvecklingscenter i kinesiska Tianjin, avslöjas i ett pressmeddelande. Nevs nya samarbetspartners är den kineiska staden Tianjin och ett förskningscenter i Peking. En delbetalning på 40 miljoner dollar för aktieaffären har förts över till Nevs under onsdagen. Det gör Nevs skuldfria.

Kuststaden Tianjin har enligt Nevs arbetat för klimatsmarta bilar, bland annat med elbilspremier. Här ska Nevs alltså öppna en ny fabrik för att sälja bilar på den kinesiska marknaden, och med hjälp av forskningscentret hoppas Nevs kunna ligga i framkant när det gäller mjukvara och uppkoppling i bilen. Nevs ska också satsa på självkörande bilar på längre sikt.

Det planeras ta två år att bygga den nya fabriken i Kina och de nya bilarna ska "baseras på Nevs teknologi", enligt pressmeddelandet.

"Den kommer längre fram att följas av ett bredare utbud av elbilar baserat på den nya utvecklade arkitekturen", skriver Nevs.

Forskningscentret blir viktigt för att utveckla mjukvaror för de nya bilarna från Nevs, enligt Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs, och staten Tianjing säger han är ett intressant område för ett elbilsföretag.

"Det är en av Kinas största kuststäder och ligger nära Peking. Man har ett uttalat stöd från staten och har ett nära samarbete med Peking. Peking växer ju så det knakar och man satsar på miljön", säger han till TT.

Fabriken i Trollhättan ska vara kvar – den är fortfarande en viktig del för Nevs, säger Nevs vd Mattias Bergman. Men det är oklart om Nevs över huvud taget får använda varumärket Saab framöver. Bilarna som byggs i Kina ska ha "ett lokalt varumärke", uppger Sveriges Radio P4 Väst.

Nevs planerar också att lägga till fler samarbeten framöver, med företag som eventuellt varit tveksamma till att samarbeta under tiden som Nevs varit i rekonstruktion.

Hur många rätt får du i vår Saab-quiz? Testa här!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller tummarna för att Nevs snart är igång med bilproduktionen igen!
744
149