Kalle Anka skrotar 313 – här är Kalles nya vrålåk

Kalle Ankas ikoniska bil 313, även kallad "skruttomobilen", är ett minne blott. Kalle dumpar sin gamla trotjänare till förmån för ett nytt vrålåk. Se nya bilen här.

Kalle Anka skrotar 313 – här är Kalles nya vrålåk

I Kalle Anka & C:o nr 22 blir det premiär för nya 313.

Upprinnelsen till Kalles bilbyte är en tävling som Kalle Anka & C:o utlyste i början av året där man bad läsare ge förslag på hur en uppdaterad version av 313 skulle kunna se ut. Över 500 bidrag kom från barn i Sverige och vinnare blev Emil Hogslätt, 13 år från Mölndal.

Världens kanske mest kända bil har genom Emil fått en ny läcker design. Bland annat har 313 utrustats med ett rejält baksäte till knattarna, fiskespön i bagageluckan, en trumpet-tuta som automatiskt åker upp varje gång Kalle ska tuta och en multigrill som kan användas för att grilla korv.

– Jag tänkte att bilen skulle vara en cabriolet för att man ska se Kalle Anka tydligt. Bilens egenskaper är grundade på Kalle Ankas hobbyer, säger Emil.

Av bidragen att döma stod det tidigt klart att läsarna ville att bilen skulle ha en retrokänsla. Vinnaren valdes ut av en jury som bestod av medarbetare på redaktionen för Kalla Anka & C:o.

– Många teckningar hade retrodesign och när vi såg Emils bidrag kändes det direkt som vinnaren. Det fanns en härlig Ankeborgs-känsla i designen. I grunden är det den gamla 313, fast med ett modernare snitt och en tuffare look. Det kändes som den skulle kunna passa Kalle bra, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o.

Emil Hogslätts bildesign har förverkligats av Nordens främsta Kalle Anka-tecknare, Arild Midthun. I Kalle Anka & C:o nr 22 blir det premiär för nya 313 med bland annat en specialskriven serie. I serien byter Kalle upp sig till nya 313, men ångrar sig när Knattarna påminner Kalle om alla fina minnen han haft med sin gamla "skruttomobil".

13-årige Emil Hogslätt står bakom faceliftet av världens kanske mest kända bil. Klicka på bilden för att se detaljskissen.

Kalle Ankas "skruttomobil" i originalutförande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Snygg facelift av 313!
342
59