Ford gör som Tesla – släpper elbilspatent till konkurrenterna

Nu är det fritt fram för konkurrenterna att snappa upp patenten som Ford använder i sina elbilar.

Ford gör som Tesla – släpper elbilspatent till konkurrenterna
Ford har fler än 650 patent kring hybrid- och elbilar och omkring 1.000 patentansökningar, som nu öppnas upp för koknkurrenterna – dock till en kostnad.

Tesla har valt att öppna upp flera viktiga patent som bland annat Model S och laddstationerna bygger på. Det är alltså i princip fritt fram för konkurrenterna att använda tekniken.

"Tesla Motors skapades för att påskynda införandet av hållbar transport. Om vi bygger spännande elbilar, men sedan lägger immateriella landminor bakom oss för att hindra andra, agerar vi på ett sätt som strider mot vårt mål. Tesla kommer inte starta några patenträttegångar mot någon som, i god tro, vill använda vår teknologi", skrev Teslachefen Elon Musk i ett blogginlägg.

Nu gör Ford på samma sätt, och öppnar upp hundratals patent kring elbilsteknik för att snabba på utvecklingen av elbilar. En skillnad är dock att Ford väljer att ta betalt för att andra ska få använda patenten. Hos Tesla är det gratis.

"Innovation är vårt mål. Genom konstant utveckling kan vi tillhandahålla den bästa teknologin och när vi delar vår forskning med andra företag kommer vi snabba på tillväxten för elbilstekniken och leverera ännu bättre produkter till våra kunder", säger Kevin Layden, chef för Fords elbilsprogram, i ett uttalande.

Bland patenten finns exempelvis system som analyserar körningen och ger snålkörningstips, ökar mängden energi som tas tillvara genom bromskraftåtervinning och maximerar batteriets livslängd.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra att elbilsteknologin släpps fri för alla att använda.
369
14