Officiellt: Lamborghini Urus ska byggas i Italien

Med hjälp av stöd från italienska staten ska Lamborghini nästan fördubbla sin fabrik i Sant'Agata Bolognese och med början 2018 bygga en ny suvmodell. Investeringen innebär att 500 nya jobb skapas och målet är att bygga ytterligare 3.000 bilar per år, vilket i så fall fördubblar Lamborghinis försäljning.

Officiellt: Lamborghini Urus ska byggas i Italien
Den tredje modellen hos Lamborghini innebär en fördubbling av både fabriken och försäljningen. Byggstart 2018.

För en månad sedan kunde vi avslöja att Lamborghini förhandlade med italienska staten om ett investeringsstöd. Syftet var att knyta produktionen av en ny suvmodell till Italien, istället för att bilen skulle byggas i VW-fabriken i Bratislava, Slovakien.

Nu är beslutet officiellt och Italiens premiärminister Matteo Renzi har undertecknat ett dokument som beviljar Lamborghini skattelättnader på upp till 90 miljoner euro. Den totala investeringen från Lamborghini och Audi (som formellt är huvudägare) är dock betydligt större, någonstans mellan 700–1.000 miljoner euro.

Lamborghini har visat upp en suvmodell i konceptform, kallad för Urus, men om man går vidare med denna design eller väljer ett annat namn framgår inte. Fabriken i Sant'Agata Bolognese ska nästan fördubblas och golvytan utökas från 80.000 till 150.000 kvadratmeter. Den tredje modellen hos Lamborghini innebär också att man behöver nyanställa och utbilda 500 nya medarbetare.

Försäljningsmålet för "Urus" (eller vad den nu kommer att kallas) är ambitiöst: 3.000 bilar per år. Det skulle i så fall innebära en fördubbling av nuvarande försäljning. Hos koncernkollegan Porsche visar Cayenne hur framgångsrikt det går att tillföra en suvmodell hos en sportbilstillverkare och vilka volymer det kan ge. Mer än varannan Porsche är en Cayenne.

Lamborghini kan ju – till skillnad mot de flesta andra sportbilstillverkare – falla tillbaka på sin historik och lyfta fram legenden LM002 som ett exempel på att en suv ingalunda är något nytt hos Lamborghini. Bygglådan till Urus delas sannolikt till stor del med övriga suvmodeller i koncernen som Bentley EXP 9F,  Porsche Cayenne, Audi Q7 och VW Touareg.

 

Missa inte denna läsning:

Lamborghini Urus – tre nya filmer

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra att italienska staten hjälper till och skyddar jobben hos Lamborghini.
82
40