Opel Astra – nya generationen är snyggare och modernare

I höst dyker en helt ny upplaga av Opel Astra upp i bilhallarna. Den är upp till 200 kilo lättare än föregångaren och ska locka med mycket ny teknik – bland annat helljus som alltid kan vara påslaget och smart synkning med mobilen.

Opel Astra – nya generationen är snyggare och modernare
Ser du nyheterna? Opel Astra har bland annat fått en extra "designknick" vid C-stolpen. Premiär för nykomlingen blir i höst. Opel Astra har en lång tillvalslista med både parkeringsassistent, backkamera, adaptiv farthållare, autobroms och massagestolar med ventilation.

Opel släpper en helt ny generation Astra och även om designen delvis är sig lik har mycket hänt under skalet. Utsidan lånar en del designdrag från konceptbilen Monza. C-stolpen bjuder på en överraskning: den gör att taket ser ut att "sväva".

En av de största nyheterna är viktminskningen på mellan 120 och 200 kilo beroende på modell vilket förstås gynnar både köregenskaper och förbrukning. Motorerna ger som mest 200 hästkrafter men eventuellt kan vi också hoppas på en starkare OPC-version framöver.

De flesta nya modeller brukar vara större än föregångaren men faktum är att Opel Astra blivit nästan fem centimeter kortare och axelavståndet krymper med två centimeter. Opel lovar dock att innerutrymmena ändå är bättre.

På tekniksidan finns trådlöst 4g-nätverk för passagerarna och ett infotainmentsystem som har stöd för både Apple CarPlay och Googles motsvarighet Android Auto. På så sätt kan en del av mobilens appar visas på ett säkrare sätt i bilens skärm.

En annan nyhet är led-strålkastarna som Opel kallar för IntelliLux. De består av åtta led-segment på varje sida och justeras automatiskt efter vägen och mötande trafik. Helljuset är alltid påslaget på natten i hastigheter över 80 km/h när föraren inte kör i stadstrafik och det stängs inte av när Opel Eye-kameran upptäcker en mötande bil – då stängs bara de led-segment av som annars hade bländat den mötande bilisten. Förutom bättre ljus lovar Opel att led-strålkastarna håller längre än både halogen- och xenonljus.

Opel Astra dyker upp på Frankfurtsalongen i höst.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper mycket hellre en Opel Astra än en Volkswagen Golf.
390
135