Miljöpartiet vill förbjuda bensin och diesel

"Likt Titanic är mänskligheten med klimatförändringarna i full fart på väg mot en ödesdiger katastrof”, skriver Miljöpartisten Karin Svensson Smith på DI Debatt. Hon vill att Sverige förbjuder all bensin och diesel. 
Annons

Miljöpartiet vill förbjuda bensin och diesel
Fossila drivmedel måste förbjudas, skriver Karin Svensson Smith (Mp). Foto: Miljöpartet.

I regeringens vårbudget presenterades en höjd bensinskatt, som blir verklighet från och med januari 2015. Men detta räcker inte skriver riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, på Di Debatt.

Som första land i världen införde Sverige för 25 år sedan en koldioxidskatt. Skatten har dämpat bensin- och dieselförbrukningen, samtidigt som den hjälpt förnybara drivmedel in på marknaden. Men koldioxidskatten fungerar inte om oljan blir billigare. I slutet av 2014 halverades oljepriset. Prisfallet ledde till att försäljningen av bensin och diesel åter började stiga, skriver Svensson Smith. 

Karin Svensson Smith vill införa en så kallad kvotplikt som ska tvinga oljebolagen att sälja en större mängd förnybara drivmedel för varje liter bensin eller diesel de säljer.

”Det är dags för drivmedelspolitiken att höja blicken och seriöst ta ansvar för att skapa ett transportsystem som är fossilfritt inom 15–20 år. Det språnget kan inte tas genom att steg för steg höja koldioxidskatten utan det kräver att fossila drivmedel förbjuds”, skriver Karin Svensson Smith. 

• Läs hela debattinlägget på Di debatt

• Vad tycker du om Karin Svensson Smiths förslag? Kommentera gärna nedan. 

Annons
Annons
Rulla till toppen