Nytt rekord för McLaren F1 – 100 miljoner kronor

Rowan Atkinson, känd som "Mr Bean", fick vad han begärde för sin McLaren F1. Åtta miljoner pund innebär nytt rekord för en McLaren F1 och vem som fick tömma sitt bankkonto är ännu så länge okänt.

Nytt rekord för McLaren F1 – 100 miljoner kronor
Rowan Atkinson har ägt sin McLaren F1 i 17 år, men nu har den rullat vidare till en ny ägare. Men vem?

Skådespelaren Rowan Atkinson, mest känd för sin komiska karaktär "Mr Bean", behövde inte acceptera några skambud för sin McLaren F1. Försäljningsuppdraget gick till Taylor & Crawley som letat efter en lämplig köpare i nästan ett halvår.

Letandet blev framgångsrikt och Atkinson fick vad han begärt, nämligen åtta miljoner pund – i dagens valutakurs nästan 102 miljoner kronor. Bilen köptes ny 1997 av Rowan Atkinson för 640.000 pund (drygt åtta miljoner kronor), vilket givetvis var en hisnande summa på den tiden. Men endast 106 exemplar tillverkades av McLaren F1 mellan 1993–1998 (varav 64 gatbilar) och "Mr Bean" har ägt chassinummer 61 så länge att han kan räkna hem en hygglig värdestegring.

Nu vet vi alla att Rowan Atkinson är en av de största bilentusiaster som går att hitta och han har kört sin F1 flitigt, över 6.000 mil, under de 17 bilen varit i hans ägo. Så flitigt att F1:an kraschats två gånger – 1999 och 2011 – den sista gången så allvarligt att både bilen och Atkinson höll på att stryka med.

Efter en avåkning träffade bilen ett träd och Atkinson skadade sig i en axel, sannolikt tacksam för den centrala förarposition. Sämre gick det med bilen och V12-motorn slets ur sin infästning och hamnade 20 meter från bilen. Att reparera F1:an blev Storbritanniens dyraste bilreparation någonsin, 910.000 pund.

Rowan Atkinson har flera gånger dementerat påståenden om att han köpte sin McLaren F1 som en investering. Något akut behov av pengar lär det heller inte handla om även om fjolårets skilsmässa från hustrun Sunetra lär ha kostat en del. Rowan Atkinson uppges ha en personlig förmögenhet på över 900 miljoner kronor.

 

Missa inte denna läsning:

Rowan Atkinsons McLaren F1 – Englands dyraste krasch

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det är vad jag kallar för en lyckad bilaffär, ökat tolv gånger inköpspriset!
401
14