Tio sätt du kan använda för att stoppa biltjuvarna

Nästan tre fjärdedelar av alla bilar som stulits under 2013–2014 försvann med hjälp av bilen egen nyckel. Att hålla koll på nyckeln är alltså det viktigaste tipset. Men det finns fler saker att hålla i minnet om man vill stoppa biltjuvarna.

Tio sätt du kan använda för att stoppa biltjuvarna
Biltjuvar letar efter tillfället, parkera i garage om möjligt och undvik ställen utan insyn. Biltjuven vill inte bli upptäckt.

Larmtjänst har presenterat sin årliga studie över bilstölder. I media framställs ofta biltjuvar som högteknologiska experter, men i verkligheten använder de en mycket mera "enkel" metod – de stjäl först nyckeln, sedan bilen.

Enligt Larmtjänst blev 73 procent av de bilar som stals under 2013–2014 stulna med bilens egen nyckel. Tjuvarna letar efter ett tillfälle att stjäla nyckeln för att på detta enkla sätt komma över bilen.

"Som bilägare är det därför viktigt att ha koll på sina bilnycklar och förvara dem på en säker plats," säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Genom nycklarna slipper tjuvarna göra åverkan på bilen och de kan lätt genomföra stölden, köra iväg och snabbt ta sig ut ur landet.

"I april hade vi ett inbrott i en bostad där man stulit bilnycklarna till en BMW M6:a. Den bilen hittades nyligen i Nordafrika," berättar Torbjörn Serrander.

Totalt sett har antalet bilstölder gått ner kraftigt men det stjäls ändå cirka 10.000 bilar årligen i Sverige. Av de 2.890 bilar som efterlysts fanns de endast 81 dokumenterade fall där det skett en manipulation av det elektroniska stöldskyddet.

 

För att minska risken för bilstöld är det tio punkter du bör läsa och komma ihåg:

 

Det är den här tjuvarna vill åt. Håll koll!

1) Håll koll på nyckeln. Håll koll på nyckeln. Håll koll på nyckeln. Tre fjärdedelar av alla bilstölder sker med bilens egen nyckel. Lägg inte ifrån dig nyckeln. Ha inte nyckeln på uppenbara ställen som i innerfickan på ytterkläder eller i handväskan. Nämnde vi att du ska ha koll på nyckeln? Just det!

2) Lägg inte bilnyckeln i anslutning till entrén i ditt hem. Tjuvarna vet att nyckeln nästan alltid finns liggande intill ytterdörren, i jackans innerficka eller i handväskan. De bryter upp dörren, hittar nyckeln och stjäl sedan bilen.

3) Förvara inte bilnyckeln i ett omklädningsskåp. Tjuvarnas favoritmetod är att bryta upp skåp vid träningslokaler, idrottshallar och bad. Där stjäl de snabbt pengar, kreditkort och bilnycklar. Finns det ett nyckelskåp som är övervakat vid entrén så använd det, eller ta med nycklar och plånbok in i lokalen.

Rattkrycka kan kännas omodernt, men stöldbegärliga bilar kan behöva ett extra skydd.

4) Använd rattkrycka. Känns lite stenålder men är effektivt om du har en bilmodell som tjuvarna gillar. Ser de en godkänd rattkrycka i din bil blir det jobbigt och då väljer de en annan bil att stjäla.

5) Blockera OBD-uttaget. Via diagnosuttaget går det att "godkänna" en ny nyckel, om man har rätt utrustning och programmeringskunskap. Det finns olika sätt att blockera och låsa OBD-uttaget, vilket försvårar för en stressad tjuv som då väljer en annan bil istället.

6) Ställ bilen i garage. Har du möjlighet att parkera bilen i garage – gör det. Biltjuvar letar efter rätt tillfälle och den bil de inte ser den finns inte. Undvik uppenbara ställen. Att till exempel ställa en ny, dyrbar suvmodell på en gata i Östermalm över natten är att be om en bilstöld.

Lyssna på centrallåset, känn på dörrhandtaget. Blev bilen låst?

7) Kontrollera att centrallåset verkligen aktiverats när du trycker på knappen på bilnyckeln. Stå så nära bilen att du hör att servomotorerna till låskolvarna går in i låst läge som de brukar. Titta på blinkerslamporna att de markerar låst läge, som vanligt. Känn på dörrhandtaget att bilen är låst. Biltjuvar använder ibland en kraftfull radiosändare som blockerar det frekvensband som bilnyckeln kommunicerar med. Metoden är speciellt vanlig vid parkering intill stormarknader eller parkeringsgarage. Du trycker på knappen men bilens centrallås blockeras, bilen förblir olåst och när du gått runt hörnet hoppar tjuvarna ut och tömmer din bil, alternativt stjäl den via OBD-uttaget.

8) Stöldmärk bilglasen med registreringsnumret. Gammal men effektiv metod. Om tjuvarna ser märkningen vet de att samtliga glas på bilen måste bytas innan bilen kan omsättas på svarta marknaden. Jobbigt och dyrt. Då väljer de en annan bil.

9) Montera en spårsändare. Det finns många sådana här produkter på marknaden med mer eller mindre avancerade tjänster. Ett av de mest effektiva sätt att verkligen få stopp på biltjuvarna och få tillbaka bilen.

10) Montera en dold strömbrytare till bränslepumpen. Kanske också känns lite stenålder men det är okonventionella, oväntade metoder som lurar biltjuvarna. Utan bränsle går inte bilen att köra, oavsett hur avancerade inbrottsmetoder som använts.

 

Vet dina vänner om de tio mest effektiva metoderna att undvika en bilstöld? Dela med dig av informationen!

 

Missa inte denna läsning:

Zatzy gör livet surt för biltjuvarna – stulen Audi RS 6 hittad

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har varit med om en bilstöld.
229
337