Här är helt nya Mercedes GLC – utmanar Volvo XC60

Suvklassen får ett nytt inslag i form av ersättaren till Mercedes GLK.

Här är helt nya Mercedes GLC – utmanar Volvo XC60

Efter både smygvisningar och spionbilder har Mercedes till slut visat upp nya GLC officiellt, som alltså ersätter suven GLK. Enligt Mercedes nya namnstrategi bygger den här bilen på C-klass, medan GLA istället bygger på A-klass och kommande GLE får teknik från E-klass.

Mercedes GLC tar upp kampen mot Volvo XC60, Audi Q5, BMW X3 och de andra mellanstora suvarna – en klass som är extremt viktig för biltillverkarna. 

De flesta köparna lär välja en dieselmotor och där har Mercedes två alternativ att bjuda på: GLC 220d och GLC 250d med 170 eller 204 hästkrafter. Men trots effektskillnaden ligger förbrukningen och utsläppen på samma nivå för båda modellerna. För bensinbilsentusiasterna finns GLC 250 med 211 hästkrafter.

Mercedes GLC får en niostegad automatlåda och fyrhjulsdriftssystemet 4Matic skickar 55 procent av kraften till bakhjulen.

Senare kommer också Mercedes GLC som laddhybrid, i form av GLC 350e, där en bensinmotor kombineras av en elmotor som skickar kraften till en sjustegad automatlåda. Räckvidden på eldrift blir 3,3 mil och utsläppen hamnar på 60 gram per kilometer, vilket innebär att Mercedes GLC 350e missar gränsen för att klassas som supermiljöbil.

Köparna kan välja mellan sport- eller komfortfjädring, och för den som önskar finns dessutom luftfjädring som tillval. 2016 kommer också prestandaversionen GLC 450 AMG Sport med en dubbelturboladdad V6-bensinmotor, men det är oklart om vi kan förvänta oss någon "riktig" AMG-version med V8-motor.

På säkerhetssidan finns en hel del smarta system antingen som standard eller som tillval, exempelvis helljusassistent, head up-display, kompensering för sidovindar, autobroms med stöd för korsningar och fotgängare och adaptiv farthållare. De adaptiva led-strålkastarna riskerar inte att blända mötande förare – systemet stänger själv av individuella områden för att hålla så stor del av vägen som möjligt upplyst.

Premiär för Mercedes GLC blir senare under året och Mercedes ska också börja bygga en coupéversion av GLC, som blir en direkt utmanare till BMW X4.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Mercedes GLC ser riktigt bra ut. Snyggt jobbat!
708
150