Vi provkör Honda Civic Type R: "Känns väldigt lovande!"

Mikael Johnsson befinner sig i Bratislava för att kolla in nya Honda Civic Type R, som för första gången överger den högvarviga sugmotorn för en turbomotor. 

Vi provkör Honda Civic Type R: "Känns väldigt lovande!"
Honda Civic Type R är för tillfället snabbast runt Nürburgring och det är inte så konstigt, med en turbomotor med snabb respons och ett chassi anpassat för bankörning.

"Vi har precis avslutat det vanliga körpasset på väg och snart ska vi till Slovakia Ring där Honda faktiskt ska köra WTCC i helgen. Det blir en perfekt inramning för de håller just nu på att ställa i ordning allt inför tävlingen", säger testchefen.

• Så hur känns bilen?
"Lovande! Jag värmde ju upp i helgen genom att köra race med en gammal Civic Type R med sugmotorn, som har ett väldigt karaktäristiskt effektcrescendo med VTEC-teknik högt upp i varvtalsregistret. Så är det inte här, men själen i bilen är ändå kvar. Den är väldigt racig, sportig och lätt i känslan. Så Hondaköparna har inget att frukta, snarare konkurrenterna, för den går som ett skott!"

"Styrningen är fin, bilen är styv och har anpassningsbart chassi. Turbomotorn gör att den går som sjutton. Honda har fått den att reagera rätt snabbt. Det är imponerande med 310 hästar och 400 Nm ur en tvålitersmotor."

Mikael Johnsson förberedde sig inför Type R-provkörningen på bästa sätt: genom att köra race med förrförra generationen.

• Vad är bäst?
"Det allra roligaste med hela bilen är den suveräna växellådan med korta lägen. Den är väldigt snabbväxlad och kul. Och jag sitter fantastiskt skönt i dessa sportstolar, stadigt men ändå bekvämt."

• Har du hittat något att klaga på?
"Ja, det finns ingen motorljudstrimning. Den har ett väldigt tydligt turbovinande, vilket känns okej i en sådan här bil, men annars är det bara ett brölande och ibland också resonansljud."

• Så om du ska sammanfatta?
"Det är bara att gratulera Honda. Motorn kanske har lite tråkigare karaktär än förut men bilen är verkligen inte tråkigare. Här finns det absolut en koppling mellan racing och bilen."

• Hur ser det ut med bilar till Sverige?
"Det kommer 170 bilar av totalt 700 till Europa, så Sverige är ett ganska stort Type R-land i förhållande till befolkningen. 70 av de svenska bilarna är redan sålda!"

Läs hela provkörningen av Honda Civic Type R i nummer 15/2015.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Honda gör rätt som går över till turbomotor i Civic Type R.
217
54