Depåstopp är en konstart – se skillnaderna i F1, Indy Car, Nascar och WEC

Hur snabbt kan man byta fyra hjul och fylla på bränsle? Vansinnigt snabbt och i den här intressanta filmen kan vi se skillnaderna mellan Formel 1, Indy Car, Nascar, sportvagnsracingen och även Formula E där hela bilen byts ut. Depåstopp är en konstart som man aldrig tröttnar på att imponeras av!

Inom motorsporten har vi sett många dramatiska sekvenser där ledningen förändrats efter bra eller dåliga depåstopp. Varje tiondels sekund som kan köras in på banan är viktig, men minst lika viktig är varje tiondel som kan sparas vid depåstoppen. Därför tränar teamen minutiöst på varje moment och finslipar depåstoppen med samma precision som balettdansare.

Sedan fem år tillbaka är det inte längre tillåtet med bränslepåfyllning i Formel 1 och hela reglementet är uppbyggt för att bilarna ska köras snålt med en stor andel av bromskraftsåtervinning. Det gör att F1 har extremt snabba depåstopp (och säkra, eftersom man slipper hantera brandfarligt bränsle) och 2013 satte Red Bull Racing något av ett "omöjligt" rekord med 1,923 sekunder när Mark Webber fick fyra nya hjul.

Förutom de vanliga depåstoppen tränar teamen också på andra anledningar till att bilarna måste komma in. Bromsbyte, nytt frontparti efter påkörning, med mera.

I den här filmen ser vi hur olika depåstoppen är i Formel 1, Indy Car, Nascar, sportvagnsracingen WEC och även Formula E där hela bilen byts ut. Reglementet styr hur många personer som får assistera vid depåstoppen och att F1 är snabbast beror inte bara på att man slipper bränslepåfyllning utan också för att 14 teammedlemmar jobbar samtidigt med bilen.

I Indy Car och Nascar är gränsen sex personer och i WEC får bara två mekaniker byta däck och bränslepåfyllning måste ske separat, av säkerhetsskäl. En kul detalj i sammanhanget är att i Nascar använder man "vanliga" hjulmuttrar, fem stycken, och de nya sitter limmade på fälgen för att spara tid.

 

Missa inte denna läsning:

Du som inte förstått Nascar – här är förklaringen

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt, bra depåstopp kan man titta på hur länge som helst!
95
9