Mystisk testbil fotograferad i Trollhättan – är det en Saab?

Något verkar vara på gång vid Saabfabriken.

En mystisk testbil har fotograferats i Trollhättan. Bilden skickades in till holländska Autoweek av en läsare som skrev:

"Jag körde runt i Trollhättan när plötsligt den här bilen dök upp vid fabriken och försvann bakom träden. Jag kunde bara ta den här bilden."

Som vi kan se är detta ingen Saab 9-3 utan en större modell och Autoweek skriver att den eventuellt kan bygga på Saabs Phoenix-plattform. Den utvecklades för att Saab skulle kunna lansera nya modeller efter 9-3.

Men att det faktiskt skulle vara en Saab är heller inte helt troligt – den maskerade testbilen är nämligen misstänkt lik kinesiska Geely Emgrand EC9. Varför Geely, som ju äger Volvo Cars, skulle testa sin egen bil i Trollhättan är oklart.

Ett alternativ är att Geely ska bygga bilar i fabriken i Trollhättan – Saab har nämligen öppnat för kontraktstillverkning, för att andra bilmärken ska kunna bygga sina egna bilar i Saabs gamla fabrik.

Se bilden hos Autoweek

I slutet av maj stod det klart att Nevs får två nya kinesiska delägare och att företaget dessutom ska bygga en ny fabrik i Kina. Det är dock osäkert om Nevs får använda varumärket Saab. Inom kort kan ännu fler delägare presenteras – och fabriken i Trollhättan ska vara kvar.

Men Martin Sköld, som är fordonsanalytiker vid Handelshögskolan, har tidigare dömt ut Nevs chanser. Enligt honom finns ingen efterfrågan på marknaden för Nevs bilar.

"Historien om Saab och Nevs är som en gammal dålig relation där man inte vill släppa taget. Man griper efter varje halmstrå, hoppas på nästa semester, nästa miljardinvesterare, då ska det vända. Men det är kört, det är bara att se sanningen i vitögat, släppa taget och ägna sig åt något bättre", säger han till Ny Teknik.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror framtiden för Saab är ljus. Jag är optimistisk!
565
438