Skrotar förslaget om digitalradio: ”Olyckligt”

Det verkar inte som att fm-bandet stängs av och ersätts med digitalradio – radiolyssnarna efterfrågar helt enkelt inte digitalradio, skriver kulturministern i en debattartikel.
Annons

Planerna på att gå över från FM-radio till digitalradio läggs ned av regeringen. En av anledningarna är att tio miljoner radioapparater skulle bli oanvändbara, skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Tanken var annars att digitalradio skulle införas i Sverige med start 2016, och att övergången skulle vara avklarad 2024. Det skulle bland annat innebära att de flesta svenska bilägare blivit tvungna att uppgradera sin bilradio för att klara av DAB-sändningar, något som i vissa fall kan kosta flera tusen kronor.

”Beslutet är olyckligt för den svenska radiopubliken. FM-nätet är fullt samtidigt som publiken önskar fler Sveriges Radio-kanaler, säger SR:s vd Cilla Benkö till Ekot.

Digitalradion sågas: "Bilradio är den största utmaningen"
"Släck ned FM-bandet" – så mycket kostar digitalradio i din bil

En av anledningarna till att digitalradio skulle införas är att alla inte har tillgång till radiosändningar över internet, samtidigt som FM-bandet inte har plats för fler kanaler. Digitalradio är relativt utbrett i Norge och Storbritannien, och dörren är inte helt stängd för digitalradio i Sverige ännu – politikerna ska följa utvecklingen i Norge, som planerar att stänga av FM-bandet helt 2017.

DAB-övergången fick mycket hård kritik från Riksrevisionen i april. Post- och telestyrelsen (PTS) menar också att det är osäkert om det över huvud taget finns någon efterfrågan hos radiopubliken på digitalradio.

”Bilradio är den kanske största utmaningen i en digitalisering av radion”, skrev Riksrevisionen i en utredning.

Fem prylar som inte finns i din nästa bil – kommer du sakna dem?
Skarp kritik mot digitalradio – kostar hundratals miljoner
Annons
Annons
Rulla till toppen