Test: Tomtom Go 510 är en bra navigator som du förmodligen inte behöver

Om du har en smart mobil behöver du förmodligen ingen navigator. Men om du ändå gör det har Tomtom en riktigt prisvärd modell att erbjuda.

Test: Tomtom Go 510 är en bra navigator som du förmodligen inte behöver
Tomtom Go 510 är en bra lösning på ett problem som de flesta bilister inte längre har.

Kommer du ihåg när gps-enheterna blev folkliga? Plötsligt skulle alla ha en navigator eftersom de hade hamnat rätt i pris och var ganska smidiga att använda. Försäljningen ökade explosionsartat.

Så är det inte längre. Kurvan har sedan länge mattats av och de flesta väljer idag att använda sin mobil för att hitta rätt. En del appar är gratis och erbjuder dessutom trafikinformation och förstås också en vass pekskärm.

Men vissa vill ändå ha en separat navigator. Den har bara en enda uppgift – att visa vägen – så att du kan göra annat med mobilen. Då kan nya Tomtom Go 510, som kostar ungefär 2.500 kronor, vara ett bra alternativ.

Fokuserar på att hitta rätt

För några år sedan fick gps-tillverkarna storhetsvansinne och byggde in allt möjligt i sina navigatorer, från kameror till musikspelare. Så är det inte längre. Tomtom har fokuserat på vägvisningen och det finns också en del smarta funktioner som ska göra navigeringen lite enklare.

Dels kan navigatorn visa trafikinformation i realtid, men då måste navigatorn "låna" internetanslutningen från din mobil. Tomtom har också dyrare modeller med ett inbyggt sim-kort och på så sätt behöver den inte koppla upp sig mot din mobil.

Dels får du fria kartuppdateringar och inlagda fartkameror för all framtid men det kräver att du kopplar in navigatorn till datorn. Det går inte att ladda ned kartorna direkt till enheten.

Du kan också leta fram destinationen i datorn, och sedan skicka den direkt till navigatorn.

Allt det här är förstås bra, men inte unikt – använder du Google Maps i mobilen finns i princip samma funktioner utan att det kostar någonting, mer än datatrafiken för att hämta kartorna. En del gps-appar kan också hämta ned kartorna till mobilen så du kan åka utomlands utan att behöva oroa dig för höga telefonräkningar.

Navigatorn visar med färger hur trafiksituationen ser ut, precis som i Google Maps.

Nyp och svep på skärmen

Tomtom Go 510 har en femtumsskärm som du kan sköta på samma sätt som skärmen i din smarta mobil – du kan alltså "nypa" och svepa för att panorera på kartan och zooma. Den är inte alls lika skarp som i mobilen, men eftersom du inte heller sitter lika nära skärmen funkar den ändå bra.

Själva grejen med en navigator är ju att den ska hitta rätt och här har det hänt väldigt mycket de senaste åren. Det finns ett enda sökfält där du kan skriva in en adress eller något annat (till exempel en restaurang, en butik eller ett museum). Det funkar oftast bra. Röstvägledningen får också godkänt.

Men jag skulle gärna se lite tydligare varning när jag riskerar att hamna i bilkö. Vid ett tillfälle tyckte navigatorn lite diskret att jag skulle svänga av motorvägen, och när jag struntade i det visade det sig att en helt stillastående bilkö lurade bakom nästa kurva. Där satt jag i över en timme och svor.

Nu kan du leta fram adressen i mobilen eller datorn, och sedan skicka den direkt till Tomtoms navigator.

Inte nödvändigtvis bättre än en app

Tomtom har sålt navigatorer i många år och Go 510 är både smidig och prisvärd. Men vill du verkligen ha ytterligare en enhet att hålla koll på, och som måste laddas i uttaget med en särskild sladd? 

För de allra flesta bilförare räcker det alldeles utmärkt med en mobilapp för att hitta rätt. Det kan till och med vara bättre än en separat navigator: den är hela tiden uppkopplad mot nätet för att hitta trafikinformation, den hämtar alltid de senaste kartorna och precis som hos Tomtom kan du ta fram destinationen i datorn och sedan skicka den till mobilen. En del av mobilapparna är också gratis.

Om du trots allt vill ha en separat navigator är Tomtom Go 510 ett bra val.


Missa inte vårt test av Apple CarPlay: Ett stort steg – men inte felfritt

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder hellre en separat gps än en mobilapp.
293
75