Vinterdäck är livsfarliga – se ams på SVT Rapport

När ska vi få en sommardäckslag? I dagens Rapport-sändning på SVT visas auto motor & sports däcktest och resultaten är skrämmande. Vid inbromsning från 100 km/h stannar bilen med sommardäck vid en punkt där samma bil med vinterdäck passerar i 60 km/h. Ett dödligt krockvåld för cyklister och gångtrafikanter.
Annons

Vinterdäck är livsfarliga – se ams på SVT Rapport
Inslaget i SVT1 Rapport går att se genom att klicka på bilden. Spola fram till 5:44, där börjar inslaget om de farliga vinterdäcken.

Vinterdäckslagen infördes 1 december 1999, efter att ha debatterats under många år. Att man måste ha vinterdäck på vintern kan tyckas så självklart att det inte behöver nämnas men motsatsen – alltså en ”sommardäckslag” – pratas det väldigt lite om.

Vinterdäck är livsfarliga – se ams på SVT Rapport
Däcktestet publiceras i ams 14/2015, i handeln från 25 juni.

Här på auto motor & sport har vi under många år aktualiserat behovet av en sommardäckslag och i senaste numret, 14/2015, publicerar vi ännu ett test som visar fakta i ämnet. Chaufför var racingföraren Richard Göransson och vi valde premiumdäck från Michelin för att visa på skillnaderna mellan sommardäck och dubbfria vinterdäck. Hade vi valt budgetdäck från Asien hade resultatet förmodligen blivit ännu mera skrämmande.

Vårt test blev uppmärksammat av nyhetsprogrammet Rapport på SVT1, som går att se genom att klicka på bilden ovan. Spola fram till 6:14 i programmet så visas inslaget från auto motor & sport. Prenumeranter kan läsa tidningen digitalt genom att logga in och tidningen kommer ut i handeln torsdagen 25 juni.

Vinterdäck är livsfarliga – se ams på SVT Rapport
Bilister som planerar att ge sig ut i sommartrafiken med vinterdäcken fortfarande på bör tänka om. Vårt nya däcktest visar att vinterdäck på sommaren är förenat med livsfara. Bromssträckan blir hela 40 procent längre än med sommardäck.
Annons
Annons
Rulla till toppen