Audi lägger ner tre RS-modeller

Redan nästa månad drar Audi ner rullgardinen för RS 4 Avant, RS 5 och RS 5 Cabriolet. Under semestern ska produktionslinan i Ingolstadt byggas om för att istället producera helt nya generationen Audi A4 i höst. Nya A4:an presenteras på måndag, 29 juni.
Annons

Från och med i höst spelar både BMW och Mercedes mot öppet mål med sina M3/M4 och C 63 AMG. Redan i juli läggs nämligen produktionen om i Ingolstadt och då upphör tillverkningen av Audi RS 5 Coupé, RS 4 Avant och RS 5 Cabriolet.

I Ingolstadt ska Audi bygga nya A4, den nionde generationen och efterlängtad då både BMW och Mercedes genomfört sina generationsskiften. De som är nyfikna på nya A4 kan se presentationen på AudiMedia.tv på måndag, 29 juni.

De av er som kan Audis modellhistorik minns att RS 5 Coupé var först ut 2010. Den 4,2-liter stora V8-motorn hade då trimmats från tidigare 420 till 450 hk med varvtalsstopp vid 8.500 rpm. Den stora nyheten med RS 5 var annars en ny, elektroniskt styrbar lamellkoppling som mittdifferential och en sportbakaxel, också den med elektronisk styrning och aktiv momentstyrning. Därmed hade Audi höjt körglädjen rejält jämfört med tidigare RS-modeller.

På våren 2012 kom samma drivlina i nya Audi RS 4 Avant och på hösten kompletterades modelluppställningen med RS 5 Cabriolet. Historiskt hade Audi förut bara haft en RS-modell i taget för att göra den riktigt exklusiv men från och med 2012 infördes alltså en ny modellfilosofi.

Får vi tro på de uppgifter som läckt ut blir produktionsstoppet i juli också avslutningen för V8-motor i RS 4 och RS 5. Det ryktas istället om en dubbelturbo V6-motor med volym kring tre liter och en effektökning till 480 hk. Med turboladdningen kan vi också förvänta oss ett betydligt bredare vridmoment, jämfört med den spetsiga V8:an. Kanske får V6:an också elektrisk turbo, då lär turbofördröjningen försvinna helt.

Nästa generation Audi A4 har bantats med alla knep som finns i boken och ska tappa cirka 100 kilo. Den viktminskningen kommer också RS 4 och RS 5 till del men det sägs även finnas ett tillvalspaket som heter ”Ultra” med gott om kolfiberdetaljer som ska sänka vikten ännu mer.

Audi A4 Avant kommer samtidigt som sedanmodellen i höst men A5:an får vi vänta på till nästa år. Sen kan det dröja ytterligare något år innan de nya RS 4 Avant och RS 5 lanseras. BMW och Mercedes gnuggar händerna.

 

Missa inte denna läsning:

Audi visar stark dieselmotor med elektrisk turbo i RS 5 TDI

 

Annons
Annons
Rulla till toppen