Mercedes tar till sig av kritiken – A-klass får ett lyft

Toppmodellen A 45 AMG blir ännu snabbare, samtidigt som kvalitetskänslan ska vara bättre.

Audi har nyss lanserat RS 3, där effekten i den turboladdade, femcylindriga 2,5-litersmotorn har ökats till 367 hästkrafter. Därmed är konkurrenten Mercedes A 45 AMG 4Matic frånkörd – där ger den fyrcylindriga turbomotorn 360 hästkrafter.

Något måste göras, och här är svaret: Mercedes ansiktslyfter A-klass och ger samtidigt toppmodellen A 45 AMG mer effekt. Nu trimmas motorn till 381 hästkrafter. Och kom ihåg: det är alltså fortfarande en fyrcylindrig motorn som ger den effektsiffran.

Tillsammans med en uppdaterad automatlåda gör det att 0–100 km/h går 0,4 sekunder snabbare – nu 4,2 sekunder. Motorn har ett vridmoment på 475 Nm.

Mercedes A 45 AMG får också en del aerodynamiska finjusteringar för att sänka luftmotståndet, ett nytt Dynamic Select-system där bilen kan ställas i olika lägen samt en ny sportratt.

Även resten av A-klassmodellerna får ett lyft med bland annat en uppdatering av infotainmentsystemet Comand, som nu har stöd för Apple CarPlay. Även fronten och bakpartiet designas om.

En annan nyhet är att Mercedes verkar ha lyssnat på kritiken kring kvalitetskänslan, som dök upp i samband med första testet av A-klass 2012.

"Den gedigna lyxkänslan har försvunnit. Mest besvikna blir vi på klimatanläggningen som gömts långt ned, vilket försvårar överskådligheten, och den billiga känslan i knappar och reglage", skrev testlaget.

Men nu har Mercedes designat om delar av interiören med nya material och bättre kvalitetskänsla.

Gissningsvis kommer uppdateringarna också till syskonmodellerna CLA och GLA.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Mercedes A-klass blev snyggare.
244
56