James May säljer sin Porsche – tjänar en halv miljon

Efter Top Gear-kraschen väljer James May att sälja sin extremt välskötta Porsche 911 Carrera 3,2 från 1984. "Det är den bästa bilen jag någonsin köpt. Det kanske inte säger så mycket egentligen, men den är väldigt fin", har han sagt.
Annons

Nu står det en Ferrari 458 Speciale i James Mays garage – han hade precis lagt beställningen när det våldsamma grälet mellan Jeremy Clarkson och Top Gear-producenten uppstod.

”Allt var försvunnet. Allt, utom beställningen på en 458 Speciale som lagrats i Ferraris fabrikssystem, med bara de sista detaljerna kvar att bekräftas. Oh cock, som jag brukade säga på tv”, skriver James May i en krönika i Sunday Times.

James May beställde ny Ferrari – då kom Clarksons gräl i vägen
James May säljer sin Porsche – tjänar en halv miljon
Just det här exemplaret har inte den så kallade G50-växellådan utan en äldre växellåda. ”Den har världens bästa växling någonsin, enligt Richard Hammond, vilket är från fyran till femman i en 911 med 915-växellådan”, har James May sagt.

Nu kommer nästa förändring i vagnparken: May ska sälja sin röda Porsche 911 Carrera 3,2 från 1984, lackad i Guards Red och försedd med sportpaket.

Eftersom James May är känd som Captain Slow gissar vi att bilen förmodligen inte gått på högvarv precis hela tiden – faktum är att James May lånat ut bilen till sin far, eftersom han aldrig ägt en riktig sportbil.

Bilen ser ut att vara i riktigt fint skick och det borde den vara med tanke på att mätarställningen är 8.800 mil och att världens förmodligen mest noggranna bilägare har ägt den. Clarkson och Hammond har skämtat med May eftersom han har en liten borste att putsa bort damm med i handskfacket.

May vill också att allt i bilen ska fungera, och han är noga med att ventilationsutblåsen linjerar – det är inte tillåtet att vrida på dem för att exempelvis få mer friskluft i ansiktet.

Bilen såldes på auktionshuset Bonhams för 650.000 kronor och då ingick också en reparationshandbok från Haynes och brevväxling från när bilen var ny från Porsche.

James May är arbetslös – då gör han succé på Youtube
James May säljer sin Porsche – tjänar en halv miljon
Den lyckliga köparen får bland annat svarta Fuchsfälgar, välskött interiör och välfungerande mekanik.

May köpte bilen 2007 för drygt 200.000 kronor och lyckades nu alltså sälja den med nästan en halv miljon kronor i vinst. I en webb-tv-serie som James May gjorde för Top Gear 2010, där tittarna får följa med honom på väg till studion för att spela in programmet, berättar han hur nöjd han var med bilen.

”Det är den bästa bilen jag någonsin köpt. Det kanske inte säger så mycket egentligen, men den är väldigt fin.”

May var också nöjd med att allt fungerade, vilket han tycker är ett krav även på gamla bilar.

”Allt på den här bilen fungerar, vilket man kan förvänta sig eftersom jag gjort allt korrekt. Jag klarar inte av gamla bilar som inte är färdiga eller som inte fungerar som de ska. Ägarna säger att de ska ’fixa en ny plastbit där’ eller ’jag ska ordna handskfacket’. Kör inte bilen förrän den är färdig! Allt på min bil fungerar.”

Clarkson, Hammond och May ska göra nytt bilprogram
Nu är det klart: Chris Evans tar över Top Gear
Annons
Annons
Rulla till toppen