Jaguarchefen gör klart: Inga självkörande bilar hos oss!

Smarta tekniken som gör att föraren kan slappna av blir inte aktuell för varken Jaguar, Land Rover eller Alfa Romeo. "Vi ser inte köparna som last", säger en Jaguarchef.
Annons

Bilar som på ett eller annat sätt kör utan hjälp från föraren är hetaste mode i bilbranschen – alla vill vara med och utveckla framtidens självkörande bilar. Eller, nästan alla. Både Alfa Romeo och Jaguar/Land Rover gör nu klart att ingen av dem satsar på självkörande bilar. Här är det alltså fortfarande föraren som bestämmer.

Hos Jaguar och Land Rover är det chefen för forskning och utveckling, Wolfgang Epple, som gör klart att företaget aldrig kommer utveckla någon förarlös bil.

”Vi ser inte kunderna som last. Vi vill inte bygga en robot som levererar last från A till B”, sa han på ett event, skriver Automotive News.

Däremot utvecklar Jaguar och Land Rover smart teknik för att kunna fjärrstyra bilen via mobiltelefonen, exempelvis i terrängen eller i trånga parkeringsluckor. Och koncernen har ju också körhjälpmedel som adaptiva farthållare och filhållningsassistans. Men någon helt förarlös Jaguar eller Land Rover kan vi alltså inte förvänta oss.

Alfa Romeo-chefens sågning: Tyska bilar har ingen själ
Audi visade upp självkörande RS 7 på Hockenheim – i racetempo
Jaguarchefen gör klart: Inga självkörande bilar hos oss!
Alfa Romeo gör klart att teknik som gör att bilen kan köra själv inte är någon prioritet i nya Giulia.

Inte heller hos Alfa Romeo är självkörande bilar någon prioritet. Det sa märkeschefen Harald Wester i samband med lanseringen av nya Giulia, skriver Autocar. Enligt honom går självkörande bilar inte ihop med Alfa Romeos ”själfulla” image.

Om det sedan blir som för Porsche, där cheferna tidigare bedyrade att märket aldrig skulle bygga någon dieselbil, återstår att se…

Volvo är ett av många märken som storsatsar på just självkörande bilar, och vi har redan provåkt

”Bortsett från att man blir omkörd hela tiden är det fantastiskt, på alla sätt, inklusive priset”, sa vår provpassagerare.

Även Tesla gör ett stort nummer av den självkörande tekniken i Model S, liksom Google.

Provkörd: Volvos självkörande bil – pris och lansering
Volvo testkör mystisk XC90 – förbereder för självkörande bilar
Annons
Annons
Rulla till toppen