Så många skrotade bilar rullar på vägarna – köparna är lurade

Bilarna har klassats som skrot i USA efter olyckor eller översvämningar. Men här i Europa säljs bilarna dyrt – och bluffmakarna tjänar grova pengar. Så här omfattande är fusket.

Så många skrotade bilar rullar på vägarna – köparna är lurade
Bilar som i själva verket klassats som skrot, efter exempelvis översvämningar eller bränder, exporteras till Europa och säljs dyrt till ovetande köpare. Foto: Laitr Keiows/Creative Commons/Wikimedia

Många av bilarna som importeras begagnade från USA har klassats som skrotfärdiga innan de skickats på export. Bilarna är inte säkra att köras, men skadorna döljs billigt och sedan säljs bilarna dyrt till köpare som inte har en aning om att bilen tidigare var färdig för skroten. Detta är en industri som omsätter extremt mycket pengar.

Av alla begagnade bilar som importerats till Europa från USA under de senaste sex åren hade 20,6 procent en så kallad "salvage title", enligt uppgifter som Carfax tagit fram. Totalt blir det 184.609 bilar.

Bilarna kan till exempel ha skadats i olyckor, eldsvådor eller annat. De kan också vara anmälda som stulna. Bilar som stämplats på detta sätt är inte lämpliga att köra och bör inte finnas på vägarna alls.

I vissa fall kan du se om bilen sålts i USA på att hastighetsmätaren, förutom den vanliga km/h-skalan, också har en mph-skala för miles per hour. Då kan bilen vara importerad från USA. Det behöver inte alls betyda att den är skrotningsklassad, men det kan vara ett varningstecken, särskilt om säljaren inte upplyser om att bilen faktiskt är importerad. Totalt är alltså en femtedel av alla importerade USA-bilar skrotningsklassade. Du kan också se bilens historik hos exempelvis Carfax.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är alltid noga med att kolla historiken när jag köper en bil.
362
44