Audi och BMW får bakläxa – motorerna drar för mycket olja

Nya bilar ska inte dra olja, men många behöver påfyllning så ofta som en gång i månaden.

Audi och BMW får bakläxa – motorerna drar för mycket olja
Så här ska du alltså inte behöva göra på en ny bil, anser Consumer Reports. Enligt den nya undersökningen löper bilförarna som kör en BMW med V8 hela 27 gånger högre risk att behöva fylla på olja jämfört med en bilist som kör en genomsnittlig bil. Foto: Dvortygirl/Creative Commons/Wikimedia

Ingen ska behöva fylla på olja i sin bil – åtminstone inte om den är ny och fortfarande har garanti, skriver Consumer Reports. Men en ny undersökning som den amerikanska konsumentorganisationen gjort visar att motorer från BMW, Audi och Subaru drar mycket olja trots att bilarna är nya.

"Det är oroväckande, och det är en kostnad som nybilsägare inte ska behöva ta på sig", skriver Consumer Reports.

Nya motorer har blivit mycket bättre och behöver i vissa fall inte oljepåfyllning förrän efter 1.500 mil. Men det finns vissa bilmärken där ägarna måste fylla på med olja så ofta som en gång i månaden. För äldre bilar är det dock fullt normalt att motorn drar olja.

Bilarna som drar mest olja

Consumer Reports undersökning består av nästan 500.000 bilar från 2010 till 2014. Det är framför allt tre bilmärken som står ut och drar för mycket olja.

• Audi: Fyrcylindriga 2,0-litersmotorn med turbo samt V6-motorn på 3,0 liter.
• BMW: V8-motorerna på 4,8 liter och 4,4 liter (den senare med dubbla turbo).
• Subaru: Sexcylindriga 3,6-litersmotorn samt 2,0- och 2,5-litersmotorerna, båda med fyra cylindrar.

Motorerna som drar för mycket olja finns i extremt många modeller, exempelvis Audi A4, A5, A6 och Q5, BMW 5-serie och X5 samt Subaru Forester, Legacy och Outback.

Även Porsche Panamera, Cayenne och Boxster finns med på listan över de 30 bilarna som drar mest olja. På plats 28 och 29 finns Volvo XC60 och XC70.

ams-läsarna känner igen sig

Att bilägare som kör Audi och BMW måste fylla på olja ofta är något som också märks i auto motor & sports egen begagnatenkät, där du själv kan sätta betyg på din bil. Enligt vår begagnatdatabas är det framför allt Audiägarna som drabbas av hög oljeförbrukning.

"Den drar mellan tre och fyra liter olja per 1.000 mil vilket tydligen är normalt för den här motorn", skriver en Audiägare som kör en A6 2,0T från 2007.

"För att våga åka på lång semester bör man ha med en femlitersdunk med olja i bagaget", skriver en annan Audiägare som kör en A6 2,4 från 2006.

"Ett seriöst problem"

Biltillverkarna själva menar att oljeförbrukningen är helt naturlig. Vissa bilmodeller från Audi och BMW kan dra en liter olja på 100 mil. Det blir 15 liter olja om året för en bilist som kör 1.500 mil årligen, vilket förstås blir dyrt.

I vissa fall försöker också biltillverkarna komma undan garantiansvar genom olika friskrivningar och finstilta kommentarer i instruktionsboken. De kan till exempel skylla på att ägaren inte skött bilen som den ska eller att föraren har en särskild körstil.

Så länge oljepåfyllningen och motorn i övrigt sköts som den ska behöver inte oljeförbrukningen vara något problem – och hela 98 procent av alla som svarat på enkäten har inte behövt fylla på med olja. Samtidigt innebär det att även om bara två procent av alla bilägare som har en bil av årsmodell 2010 behöver fylla på olja, motsvarar det 1,5 miljoner bilar bara i USA.

"Vi tycker det är ett seriöst problem som biltillverkarna måste göra något åt", skriver Consumer Reports.


Drar din bil olja – eller har du haft andra problem?

Sätt betyg på din bil i vår begagnatenkät!

Tio saker du måste veta om oljebyte – läs och spara pengar

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt okej att nya motorer drar olja.
138
2704